ponedeljak, 22. jula 2024.

Posao za đake u „Europromu“

Objavljeno: 31. maja 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Kompanija “Europrom“ zaposlila je 12 đaka trećeg i četvrtog razreda Ekonomske škole, saopšteno je na konferenciji za novinare u ovoj valjevskoj srednjoj školi. Reč je o đacima koji su praktičan primer dualnog obrazovanja i koje je nakon završetka školovanja, kao što je bilo obećano, sačekalo zaposlenje.

Naime, sve godine svog školovanja, đaci trećeg stepena i zanimanja trgovac, odnosno, učenici četvrtog stepena zanimanja trgovinski tehničar, stručnu praksu su obavljali u „Europromu“ i tako stekli neophodna praktična znanja o poslu trgovca.

„Mi smo kompanija koja godinama neguje sistem vrednosti, naročito kada su mladi u pitanju. Želeli smo da mladima vratimo veru da je moguće da svojim radom i vrednostima mogu da budu nagrađeni i dobiju posao po završetku školovanja. Ovom projektu dali smo simboličan naziv – Naša trgovina za našu decu“, rekla je PR menadžer „Europroma“ Bojana Perić, dodajući da je pored zaposlenja 12 učenika, kompanija obezbedila i nagradne vaučere za šest đaka prvog i drugog razreda Ekonomske škole, koji su pokazali na praksi zavidno interesovanje, znanje i zalaganje.

Ona je istakla da je svih 12 đaka prihvatilo predlog o zaposlenju, te da se vodilo i računa o njihovom prebivalištu, pa će posao u objektima „Europroma“ dobiti i deca iz Osečine i Pričevića.

Dragan Timotić, direktor Ekonomske škole, zahvalio se „Europromu“ na ovom projektu i istakao ovo kao očigledan primer dualnog obrazovanja.

„Naravno, nemoguće je da svi dobiju posao, ali po konceptu kakav je primenio Europrom može biti ostvareno ozbiljno zapošljavanje. U okviru ugovora dualnog obrazovanja učenici dobijaju 70 odsto  od isplaćene zarade u preduzećima u kojima obavljaju praksu, ali kada završe praksu ostaju bez mogućnosti zaposlenja. Zato je po meni neophodno da izmene zakona koji reguliše dualno obrazovanje treba da idu u tom pravcu“, smatra Timotić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *