subota, 13. jula 2024.

Poseta izviđača Zapadnog Balkana mioničkom kraju

Objavljeno: 25. februara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Savez izviđača Srbije bio je ovogodišnji domaćin susreta izviđača iz zemalja Zapadnog Balkana. Sedmi susreti brđana i brđanki regiona, održani su u hotelu Vrujci, a tokom trodnevnog boravka gosti iz više država imali su priliku da obiđu turističke atrakcije mioničkog kraja. Tako je organizovan izlet za grupu od preko 100 izviđača, koji su obišli rodnu kuću vojvode Živojina Mišića, seosko turističko domaćinstvo Petrović u Paštriću i klisuru reke Ribnice.

Tokom posete muzeju u Struganiku izviđači su se upoznali sa istorijskim i etnološkim značajem tog mesta, a posebno su uživali u sjajnoj interpretaciji narodnih pesama u izvođenju Etno-grupe Miona. „Mione“ su izborom pesama iz raznih krajeva Srbije, tematski uskladile i upotpunile priču o etnografskoj postavci i načinu života zadružnih porodica, što je izazvalo posebno oduševljenje izviđača.

Domaćin Peca Petrović, zajedno sa svojom suprugom Danom. dočekao je goste u Paštriću, koji su posle kratkog predaha i degustacije domaćih proizvoda, posetili muzej kamena i čuli zanimljivu priču o ovim neobičnim prirodnim eksponatima.Laganom šetnjom od domaćinstva Petrović, vesela izviđačka grupa spustila se sve do klisure reke Ribnice. U ovom prelepom prirodnom okruženju posetili su manastir Svetih apostola Petra i Pavla i prešavši preko visećeg mosta, uputili su se ka ribničkoj pećini. O značaju pećine kao spomeniku prirode, pričao je biolog Predrag Petrović.

U hotelu Vrujci  organizovano je nacionalno veče, gde su predstavnici izviđača iz različitih zemalja prezentovali svoju nacionalnu kuhinju. Tako su se mogli degustirati razni specijaliteti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Na trpezi „bratstva i jedinstava“ našli su se razni specijaliteti: dalmatinski soparnik, pršuta od tune, razne vrste sireva i maslina, grafče na tavče, kao i pečeno prase na ražnju, koje su pripremili srpski izviđači, a večeri je prisustvovao i mioničke opštine Boban Janković.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *