subota, 20. aprila 2024.

Najveće balkansko takmičenje flaute počinje u Valjevu

Objavljeno: 26. februara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Međunarodni susreti flautista „Tahir Kulenović“, najveće balkansko takmičenje flaute, počinje danas i trajaće do 1. marta u Valjevu. Muzička škola „Živorad Grbić“  ugostiće oko 150 učesnika, učenika i studenata iz šest zemalja, koje će ocenjivati najeminentniji pedagozi flaute ovog dela Evrope, predvođeni profesorom  FMU u Beogradu, mr Miomirom Simonovićem.

Pored takmičarskog dela, ovogodišnji susreti flaute posvećeni jednom od najvećih srpskih pedagoga i idejnom tvorcu festivala, profesoru Tahiru Kulenoviću predviđaju i koncerte, promociju muzičke kuće „Flavtelje“ iz Ljubljane i master class profesora muzičke akademije u Majncu, našeg proslavljenog flautiste Dejana Gavrića.

Svečano otvaranje ovogodišnjih susreta je večeras u 20 časova, kada će se valjevska publika „sresti“ sa ansamblom flauta „Flautino Lola Klasik“ i prof. Ljubišom Jovanovićem. Hor flauta Flautino Lola klasik nastao je 2010. godine u okviru AKUD Lola u Beogradu, kao jedan od tri ansambla klasične muzike pod umetničkim vođstvom Ljubiše Jovanovića. Ovaj nestandardni kamerni sastav se oslanja na tradiciju koju je izgradio u Srbiji Hor flauta, osamdesetih godina prošlog veka. Sastavljen je uglavnom od studenata FMU, ali su pridruženi i najtalentovaniji mladi flautisti iz srednjih muzičkih škola.

Međunarodni susreti flautista, 22. po redu, biće zaokruženo koncertom najuspešnijih takmičara i proglašenjem apsolutnog pobednika ovogodišnjeg festivala, koji će dobiti i novčanu nagradu porodice Tahira Kulenovića.

Generalni pokrovitelj najstarijeg valjevskog festivala posvećenog umetničkoj muzici i ove godine je Grad Valjevo.

Međunarodni susreti flautista „Tahir Kulenović“ su najstarije međunarodno takmičenje flaute na Balkanu,  koje više od dve decenije, u organizaciji valjevske Muzičke škole i Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije, okuplja najtalentovanije učenike i studente flaute iz Bugarske, Mađarske, Poljske ,Crne Gore, Bosne, Makedonije, Slovenije i Srbije.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *