ponedeljak, 22. jula 2024.

Potpisi za javnu raspravu o zagađenju vazduha

Objavljeno: 29. novembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Ljubomir Ranković (levo), arhiva
Ljubomir Ranković (levo), arhiva

VALJEVO-  Lokalni front sutra u 9.30 časova isped gradske kuće organizuje akciju prikupljannja potpisa za javnu raspravu o zagađenju vazduha u Valjevu. Aktivisti Lokalnog fronta smatraju da bi građani trebalo da znaju kakav vazduh udišu i da imaju pravo na to. “ Prošle subote, prema podacima  nekoliko evropskih agencija za merenje kvaliteta vazduha, Valjevo je bilo najzagađeniji grad u Evropi. Možda ovaj podatak nije tačan. Ali  sigurno jesmo jedan od najzagađenijih gradova u Evropi. I sasvim sigurno dišemo najzagađeniji vazduh u Srbiji. Da li  mi, građani Valjeva, zaista znamo šta sve udišemo? Da li je sve to što udišemo štetno po zdravlje? Da li mi, Valjevci, imamo pravo bar da znamo ko nas to truje i čime nas truje”, rekao je aktivista Ivan Milovanović.

Zašto građani Valjeva plaćaju ekološku  taksu? I zašto se taj novac ne troši na rešavanje  problema zagađenog vazuha? Da li je kvalitet vazduha problem koji se rešava u uskom partijskom krugu koji je osvojio većinu na poslednjim izborima?  Da li možda većina diše bolji vazduh od manjine? Ili obrnuto? To su samo neka od pitanja koja su postavili aktivisti Lokalnog fronta.

“ Kada govorimo o zaštiti životne sredine, gorućem pitanju za građane našeg grada, koji se  guše i trpe posledice veoma zagađenog vazduha, moramo se osvrnuti i na katastrofalno izvršenje budžeta grada za 2018. I to upravo na pozicijama opredeljenim za zaštitu životne sredine.

Gledamo poreske prihode na ime ekološke takse koji iznose 25.439.758,98 dinara. Gde se odliva toliki novac? Cifre opredeljene u planu i programu  se sramotno izvršavaju, nema  nikakvih konkretnih  rezultata vidljivih građanima Valjeva. To pokazuje svu neozbiljnost i nesposobnost gradskih službenika”, rekao je aktivista Lokalnog fronta Ljubomir Radović.

U Lokalnom frontu kažu da je aerozagađenje problem svih nas i da ovo važno životno pitanje ne sme se gurati pod tepih.

“Zato nam je nužna, neizbežna, javna rasprava o tome šta su do sada radili službenici Grada, službenici građana. Službenici koji primaju platu da bi nas štitili od zagađenja. Kada ta javna rasprava otkrije šta jeste, a šta nije urađeno, znaćemo šta je sve još pred nama. Da bismo zaštitili bar našu decu. Prvi korak načinićemo već sutra. Možete imati najbolje i najgore mišljenje o tome kako se upravlja ovim gradom. Možete imati najbolje i najgore mišljenje o onima koji su vas pozivaju da date svoj potpis. Stavite prst na čelo i duboko udahnite. Vazduh koji dišemo isti je za sve. Za početak, dajte svoj potpis za  javnu raspravu o kvalitetu vazduha”, poručio je Radović.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *