ponedeljak, 22. jula 2024.

Veterinar ujedno i uspešan pčelar

Objavljeno: 28. novembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Sa 10 do 20 kilograma meda, koliko su u zavisnosti od vrste paše ove godine izvrcali po košnici, valjevski pčelari zadovoljno trljaju ruke. Da su ove godine pčele bile vredne, potvrđuje i Đorđe Marković, doktor veterinarske medicine iz Valjeva, koji se pčelarstvom bavi već 10 godina On je seleći pčelar i ove godine je kaže prva paša sa uljane repice bila jako oskudna i sa polenom i sa nektarom, pa je bilo 7 do 8 kilograma meda po društvu. Usledio je bagrem, koji je ove godine ranije počeo da cveta, i doneo je solidne prinose od 24 kilograma po košnici. Sa ove medonosne biljke pčele su preseljene na lipovu i livadsku pašu, da bi na kraju došao suncokret koji je ove godine, za razliku od prethodne, prepolovio prinose.

Na pitanje odakle veterinar u pčelarstvu, Đorđe odgovara da se za ovu granu poljoprivrede zainteresovao tokom studija na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu. Sada, uporedo sa poslom veterinara, u Rađevom selu nadomak Valjeva održava i pčelinjak.

“Ljubav prema pčelama se rodila tokom studiranja, jer smo na fakultetu imali tri predmeta o pčelarstvu. Pre toga u mojoj porodici niko se nije bavio ovim poslom. Krajem 2008. sam nabavio prvih pet košnica i nakon izvesnog vremena sam uvideo da lepo može da se spoji sa korisnim pa tako sad imam 130 pčelinjih zajednica“, rekao nam je Đorđe o svojim prvim koracima u pčelastvu. On dodaje da u ovom poslu i ne može “baš brzo da se zaradi jer je potrebno iskustvo“.

“I cena meda ove godine je zdovoljavajuća. Kilogram na malo prodaje se od 700 do 800 dinara. Na veliko ako je u pitanju bagrem i ako je količina od preko 300 kilograma, cena je četiri evra po kilogramu. Pored toga usputna delatnost u pčelarstvu i veoma dobra je proizvodnja polena. Ove godine kilogram polena je devet evra, a po jednom društvu može da se skupi oko 4 do 5 kilograma“, kaže naš sagovornik.

Ocenjujući ovu godinu Goran Gavrilović, predsednik Udruženja pčelara “Nukleus“ kaže da su  je obeležili dobri meteorološki uslovi što je u odnosu na prethodne tri do četiri godine rezultiralo dobrim prinosima meda.

“ Iza nas je dobra godina. Pčelari su zadovoljni bagremovom pašom, jer je ovog meda bilo 15 do 20 kilograma po košnici. Lipovog meda je bilo čak i iznad proseka od 10 do 15 kilograma, dok je sunokretova paša bila lošija iz razloga što je krajem juna i jula bilo dosta kiše. Suncokreta je u proseku po košnici bilo oko 10 kilogrma. Međutim, pčelari koji proizvode polen, a sve ih je više, imali su dobre prinose ovog proizvoda od suncokreta. Tako da oni koji nisu bili zadovoljni sa nektarom bili su zadovoljni sa polenom. Iz toga se vidi da u pčelarstvu ima dosta proizvoda i načina, kao što su rojevi, matice, polen, mleč, propolis, da se i iz loše godine iskoristi određeni benefit“, kaže Gavrilović.

Procenjuje se da na teritoriji Valjeva ima oko 300 pčelara, koji poseduju između 10.000 i 11.000 pčelinjih zajednica.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *