sreda, 22. maja 2024.

Povećan broj pregleda odraslih u Kovid ambulanti posle praznika

Objavljeno: 13. januara 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Posle novogodišnjih i božićnih praznika postepeno je povećavan broj pregleda pacijenata u Kovid ambulanti Novo naselje, da bi prethodnih nekoliko dana dostigao cifru 200, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih dr Branislav Jovanović kaže da je Dom zdravlja Valjevo povećao broj lekara u Kovid ambulanti na četiri u smeni, tako da je čekanje smanjeno.

„Najčešći simptomi su: povišena temperatura, bol u grlu, kašalj, opšta malaksalost. U većini slučajeva to su uobičajene respiratorne infekcije, što potvrđuje podatak da od stotinak testiranih ljudi na koronavirus imamo 5-6 pozitivnih. Pojavio se i grip, imali smo u decembru tri potvrđena slučaja, tako da se sada prepliću simptomi opštih respiratornih infekcija, gripa i kovida. U svakom slučaju, pacijenti sa takvom simptomatologijom moraju da se jave u Kovid ambulantu“, naglašava dr Jovanović.

Dr Branislav Jovanović, foto: Dom zdravlja

Dr Jovanović sugeriše građanima da budu oprezni, pogotovo rizične grupe pacijenata, jer epidemija nije završena, tu su i druge virusne infekcije. Savetuje da se radi na imunitetu, više kretanja kada to vremenske prilike dozvole, konzumirati voće i povrće i unositi dosta tečnosti.

Radno vreme Kovid ambulante, prema odluci Ministarstva zdravlja, je od 7 do 17 časova. Kao i ranije kada je ambulanta premeštana u Novo naselje, dijagnostika je zaokružena: pregled lekara, analiza krvi, testiranje na koronavirus i snimanje pluća mobilnim rendgen aparatom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *