nedelja, 21. aprila 2024.

Povećane naknade za uređenje građevinskog zemljišta

Objavljeno: 20. maja 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Gradsko veće je usvojilo odluku o povećanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, a o njoj će se danas izjasniti odbornici lokalnog parlamenta.

Kako je na sednici Gradskog veća obrazložio rukovodilac Odeljenja za urbanizam Aleksandar Purić glavna izmena se odnosi na povećanje doprinosa u Turističkom centru Divčibare. Povećane su naknade za sedmu zonu, stambene objekte do tri jedinice i druge objekte sa 0,045 na 0,07 i objekte sa više od tri stambene jedinice na 0,1 koeficijent zone.

„Donošenju ove odluke pristupilo se na inicijativu gradonačelnika, sa obrazloženjem da je naknada koja se obračunava kod doprinosa i čija se visina utvrđuje rešenjem o izdavanju građevinske dozvole predstavlja veoma značajan prihod svake lokalne samouprave, a posebno onih lokalnih samouprava kod kojih postoji intenzivna gradnja, kao što je naš slučaj u vezi Divčibara. Ta sredstva bi se koristila za dodatno uređenje građevinskog zemljišta, za njegovo opremanje i izgradnju nedostajuće infrastrukture koja je potrebna i neophodna na Divčibarama. Nakon usvajanja ove odluke postižemo adekvatnije razlikovanje između turističke zone Divčibara i drugih zona“, naveo je Purić.

Kako je obrazloženo, iznos doprinosa se utvrđuje rešenjem o izdavanju građevinske dozvole, tako što se osnovica koju čini prosečna cena kvadratnog metra stanova u toj jedinici lokalne samouprave, pomnoži sa ukupnom neto površinom objekta koji je predmet izgradnje u kvadratnim metrima.

To se množi sa koeficijentima zone koji su navedeni u ovoj odluci i koeficijentom namene objekta, što predstavlja iznos doprinosa.

Iznos doprinosa u sedmoj zoni na Divčibarama preko tri stambene jedinice apartmanskog tipa je 4.519 dinara. Nakon izmene bi bila 7.732 dinara, sa umanjenjem od 30 odsto. S obzirom da Divčibarama nedostaje infrastruktura i taj se iznos maksimalno umanjuje zavisno od lokacije, tako da , tako da sa maksimalnim umanjenjem iznos doprinosa bi unosio 3.866 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *