subota, 13. jula 2024.

Povećava se broj pozitivnih na korona virus

Objavljeno: 20. jula 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Za 24 sata u Kolubarskom okrugu je korona virus potvrđen kod 123 osobe, od toga 79 novih slučajeva je registrovano u Valjevu.

U Kovid ambulanti valjevskog Doma zdravlja od prethodne sedmice raste broj pregleda i pacijenata pozitivnih na koronavirus, ali dobra vest je da su simptomi uglavnom blagi, kaže direktorka dr Bojana Janković.

„Ove cifre nisu razlog za strah i paniku jer su u ovom periodu kliničke slike uglavnom blage, u formi virusne prehlade ili sezonskog gripa. Temperatura je povišena dan-dva, doduše može biti jako visoka, do 39 ili 40 stepeni, ali se može zbrinuti u kućnim uslovima i uz savete lekara. Nema težih kliničkih slika, sa upalom pluća, retko sa nekim rendgentskim nalazom. Čak se ne preporučuje uzimanje antibiotika već je, po procenama većine lekara, preovlađujuća vitaminska terapija, uz dosta tečnosti i uzimanje lekova protiv visoke temperature. Čak sugrađani ne moraju odmah dolaziti u Dom zdravlja, mogu dan-dva kod kuće skidati temperaturu i uzimati vitamine, ako to ne pomogne onda da dođu na pregled“, kaže dr Janković.

Dr Bojana Janković, foto: Dom zdravlja

Trenutno u jednoj smeni rade tri ordinacije. Dr Janković je istakla da će, ako bude potrebe, biti reorganizacije i proširenja Kovid ambulante.

U julu je značajno poraslo interesovanje za četvrtu dozu vakcine (druga buster doza) koja se preporučuje imunodeficijentnim i starijim osobama, kao i zdravstvenim  radnicima koji su konstantno izloženi dejstvu virusa.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije Ministarstvo zdravlja odlučilo je da radno vreme kovid ambulanti u Srbiji od ponedeljka 18. jula bude produženo do 20 časova.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, u poslednja 24 sata 79 novopozitivnih je registrovano u Valjevu, 27 na Ubu, 8 u Mionici, 5 u Ljigu i jedan novi slučaj je zabeležen u Osečini. Podaci Zavoda za javno zdravlje pokazuju da nema kovid pacijenata na bolničkom lečenju u Valjevu, međutim, kako nezvanično saznajemo, osobe pozitivne na korona virus, sa težom kliničkom slikom, upućuju se na lečenje u Batajnicu, a ne u valjevsku bolnicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *