subota, 20. jula 2024.

Povučeno 800 jaja zbog opasnosti od salmonele

Objavljeno: 6. februara 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Veterinarska inspekcija u Valjevu povukla je iz prometa 800 komada konzumnih jaja iz megamerkata Roda u Valjevu, proizvođača “Fili pili” – farme Mrčić, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede. Dva rešenja veterinarske inspekcije, od kojih je poslednje 9. januara, nisu bila dovoljna da preduzeće “Fili pili“, na čijoj farmi je salmonela otkrivena, prestane da snabdeva prodavnice jajima, prenosi Blic. „ Preduzeću “Fili pili” je inspekcija 25. novembra prošle godine i 9. januara ove zabranila stavljanje u promet konzumnih jaja, a rešenjem od 9. januara, na farmi u Mrčiću proglašena je zaraženost salmonelom kategorije jedan“, kažu u Ministarstvu poljoprivrede i napominju da zabrana i dalje važi.

Aleksandar Radović, vlasnik farme „Fili pili“ demantuje sve navode veterinara i Ministarstva poljoprivrede, tvrdeći da Veterinarska inspekcija u Valjevu već godinu dana vodi hajku protiv njega.“ Mi ne želimo da radimo analize u Veterinarskoj stanici Šabac, što traže od nas. Pošto ta stanica nema stručni kadar za analizu jaja i koka, a ni veterinara kome je uža specijalnost živinarstvo, sve analize radimo u privatnoj ambulanti „Invitrolab“ u Šapcu, koja ima sve potrebne akreditacije“, kaže Radović.

Radović je svojevremeno, kao direktor “Anleka”, priveden zbog prodaje falsifikovanog seruma protiv tetanusa “tetaglobulina”. Naime, on je 2005. godine optužen da je ugrozio zdravlje ljudi jer je prodavao falsifikovani serum, koji je primilo oko 19.500 ljudi. Tom prilikom su, kako je saopštio MUP, zaradili 11 miliona dinara, odnosno oko 130.000 evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *