ponedeljak, 24. juna 2024.

Poziv sindikatima za pregovore o većim platama u Gorenju

Objavljeno: 8. februara 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Granski sindikat „Nezavisnost“ pozvao je predstavnike preostala dva sindikata u valjevskoj fabrici „Gorenje“ da postignu zajednički dogovor o zahtevu za povećanje plata i boljim uslovima rada zaposlenih u toj kompaniji.

U pozivu koji je sindikat „Nezavisnost“ istakao je na oglasnoj tabli preduzeća navodi se da bi za isto radno mesto u različitim fabrikama trebalo da bude približno ista plata, međutim, zaposleni u „Gorenju“ imaju tri puta manju platu od kolega u Sloveniji.

„Jedan viljuškarista u Valjevu obavlja isti posao kao i njegov kolega u Velenju. Jedan radnik na traci u Valjevu obavlja potpuno isti posao kao i njegov kolega iz ’Gorenja’ u Velenju. Osim toga, takse koje kompanija plaća u Srbiji su neuporedivo manje od taksi koje se plaćaju u Evropskoj uniji. Radnici u Srbiji su više opterećeni nego kolege u Evropskoj uniji (samo kod nas radnici trčeći idu u WC i pritom mole kolegu da ih za to vreme menja na liniji)“, stoji u saopštenju ovog sindikata.

Kako je navedeno, cene energenata su u Srbiji znatno manje nego u Evropskoj uniji, a sve što se proizvede u Srbiji izvozi se na rusko tržište bez carine, dok se na robu proizvedenu u Evropskoj uniji plaća carina od 10 odsto.

„Iz svega ovoga je evidentno da jedan radnik u Valjevu donosi veći profit svome poslodavcu nego radnik iz Velenja,  ali radnik ,’Gorenja’ u Valjevu ima tri puta manju platu od svoga kolege u Sloveniji. Zato granski sindikat ,’Nezavisnost’ poziva druga dva sindikata u fabrici, kao i njihove centrale, da zajednički dogovorimo strategiju kako bismo pred poslodavca izašli složni u nameri da našim kolegama izborimo veće plate i bolje uslove rada“, navodi se u saopštenju sindikata „Nezavisnost“.

U valjevskoj fabrici „Gorenje“ zaposleno je oko 1.700 radnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *