utorak, 21. maja 2024.

Vazduh u Valjevu je od početka godine svakodnevno zagađen

Objavljeno: 7. februara 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje vazduha, foto: Patak online
Zagadjenje vazduha, foto: Patak online

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen i opasan po zdravlje. Od početka godine zabeleženo je 35 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti zagađujućih materija u vazduhu u Valjevu, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

Kako se navodi u izveštaju, od početka februara su svakodnevno zabeležena prekoračenja graničnih vrednosti. Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu sedmicu je bila u petak, 4. februara, kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10  u vrednosti  od 151,97 µg/m3.

Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena isti dan, 105,48 µg/m3. U petak u 18 časova zabeležena maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 345,61 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice.

Sutradan, u subotu, zabeležena najviša satna koncentracija od 210,93 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice u 11 časova.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe.

U saopštenju organizacija „Lokalni odgovor“ navodi da zvanično merenje kvaliteta vazduha ničemu ne služi.

„Podaci merenja iz lokalne mreže se objavljuju na zvaničnom sajtu Grada Valjeva tokom meseca za prethodni mesec u obliku mesečnih izveštaja. Gradska uprava u Valjevu ne uspeva da objavljuje ažurno informacije o dnevnim prekoračenjima graničnih vrednosti. U ovom trenutku na zvaničnom sajtu Grada Valjeva su podaci o prekoračenjima graničnih vrednosti iz polovine decembra prošle godine“, navodi ova organizacija.

Podaci iz lokalne merne mreže za monitoring kvaliteta vazduha u Valjevu pokazuju da je prošle godine zabeleženo najmanje 164 dana sa prekoračenjem granične vrednosti.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *