subota, 13. jula 2024.

Pravi goveđe duvan čvarke, jedinstven proizvod u Srbiji i šire

Objavljeno: 11. aprila 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Kako bi zadovoljio sve ukuse, a uz to prijatelje druge vere i nacionalnosti počastio proizvodom koji i oni mogu da konzumiraju, Milomir Pušić iz Donje Zabrdice nadomak Valjeva napravio je proizvod sličan duvan čvarcima od svinjskog mesa. Došao je na ideju i u tome uspeo i tržištu ponudio goveđi kadaif, tačnije čvarke od goveđeg mesa, proizvod koji je jedinstven u Srbiji i van granica naše zemlje. Ovi čvarci dobili su ime po poznatoj slatkoj poslastici koja se može probati u Turskoj, Grčkoj, na Kipru s tim što je ovaj specijalitet, koji dolazi iz valjevskog kraja, slan.

“Pošto imam dosta prijatelja u Bosni i Hercegovini i svuda po svetu koji su druge vere i nacionalnosti, a koji ne konzumiraju svinjske duvan čvarke želeo sam da napravim proizvod koji nema niko da bi mogli i oni da ga koriste u ishrani. Tako sam došao na ideju i proizveo goveđi kadaif odnosno goveđi duvan čvarak“, kaže Milomir Pušić, doktor veterinarske medicini, koji se 25 godina bavio veterinarskim poslom, imao sopstvenu ambulantu i pošto je, kako kaže, došlo vreme da je stočarstvo u sve gorem stanju i da ne možeš da zaradiš samo za državu, a kamoli za sebe, digao je ruke od tog posla i počeo da se bavi veleprodajom mesnih prerađevina.

Prve količine goveđeg kadaifa Milomir je proizveo pre desetak godina i do sada je napravljeno oko pola tone, ali je kaže uglavnom sve podelio poznanicima i prijateljima. Kako objašnjava tvorac ovog neobičnog specijaliteta, velike razlike u pripremi kadaifa i klasičnog duvan čvarka nema, “jedino za goveđi duvan čvarak treba jako veliko iskustvo i znanje zato što je goveđe meso specifično“. Potrebno je odrediti pravo vreme skidanja sa vatre i ceđenja. Da bi se dobio kilogram kadaifa potrebno je dva kilograma svežeg goveđeg mesa. I to najčešće od buta, plećke, paufleka.

 

“Tehnološki postupak pravljenja je skoro indentičan kao kod duvan čvaraka. Kod spravljanja oba proizvoda postoje tri faze kuvanje, dinstanje i prženje. Kod kadaifa razlika je što prilikom prženja nema masnoće životinjskog porekla već se dodaju određene biljne masti. Inače, vremenski period pripreme je kao i kod svinjskih čvaraka. Osim kuhinjske soli nema drugih dodataka i ovo je jedan od najzdravijih proizvoda. Ako se malo više uprži smesa mišićna vlakna su suvlja, ispucaju i smesa se pretvori u prah. U suprotnom, ako se dovoljno ne uprži, tada mišićna vlakna ostanu ’življa’ i u tom slučaju ne mogu dugo da stoje, pa nakon nekoliko dana kadaif počinje da buđa. Takođe, ukoliko se smesa mnogo iscedi pretvara se u pepeo, a ako se nedovoljno iscedi ostaje dekav i lepljiv“, objašnjava Pušić način pripreme ovog slanog specijaliteta i dodaje da od svih koji su do sada probali ove čvarke samo je jedna žena rekla da nisu svinjski.

Kaže da se može jesti i hladan, ali da njegova prava svojstva, ukus i miris dolaze do izražaja kada je zagrejan na temperaturi od 30 stepeni Celzijusa. Trenutna cena jednog kilograma svinjskih duvan čvaraka je 1.200 dinara, a kilogram kadaifa je 2.400 dinara.

“ Uskoro počinjemo izgradnju objekta površine 250 metara kvadratnih za preradu mesa, gde će biti proizvodnja kadaifa, duvan čvaraka, suvog mesa i nakon toga možemo da se nadamo širem plasmanu. Dnevna proizvodnja kadaifa je planirana na 1.000 kilograma, a uz Halal i HCCP standard ovaj proizvodi će moći i na strano tržište. Ja sam ubeđen da je ovo vrhunski proizvod za svet, pogotovu za arapske zemlje. Moja ideja je izvoz prerađevina na rusko tržište ali i u Tursku i druge zemlje“, rekao je Pušić, govoreći o planovima za naredni period.

Nedavno su valjevski kadaif u jednom ovdašnjem restoranu probali i privrednici iz Bahreina koji su u grad na Kolubari došli da ugovore posao sa rukovodstvom fabrike “Krušik“. Za ovaj neobičan specijalitet Milomir je nagrađen na prošlogodišnjem Sajmu “Etno hrane i pića“ koji je održan u Beogradu.

 

 

5 komentara na “Pravi goveđe duvan čvarke, jedinstven proizvod u Srbiji i šire

 1. Kupovao sam i nekada susio meso kod Pusica—-vrhunski kvalitet!!!!!!
  A ovo je prevazislo sva ocekivanja-bravo doktore!!!
  Covek video od cega se zivi-isplatljivije biti seljak nego doktor!!!!!
  Sve pohvale

  3

  0
 2. Ukoliko trgovine u Turskoj budu zadovoljne proizvodom , nema sumnje da ce proizvodjac trebati ogromnu halu i puno novozaposlenih u proizvodnji .
  Cestitam na proizvodu !

  1

  0
 3. СВАКА ЧАСТ ДОКТОРЕ, ПОРЕД ХАЛАЛА И ХОЖИРА „ПРЕХРАМБЕНА ОБАВЕЗА„…И МИ ОВО КОНЗУМИРАМО! ЗНАК „П.О„. ПОЗДРАВ И СВАКА ЧАСТ НА ИДЕЈИ!

  1

  0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *