nedelja, 21. jula 2024.

Predstava „Pod žrvnjem“ JDP

Objavljeno: 22. novembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Narednog utorka na velikoj sceni Centra za kulturu biće izvedena predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Pod žrvnjem“, a ulaznice su od danas u prodaji na blagajni Centra. Ovu predstavu Dragoslava Nenadića je režirao Egon Savin, a igraju: Boris Isaković, Anita Mančić, Marko Janketić, Jelena Petrović, Amar Ćorović, Bojan Lazarov, Nebojša Milovanović, Vesna Stanković, Milica Gojković, Miodrag Dragičević, Nenad Jezdić i Nebojša Ljubišić. Predstava će biti odigrana 28. novembra, od 20 časova, a cena ulaznice je 700 i 800 dinara.

Ekonomske krize 21. veka probudile su novo interesovanje za  dramski prvenac mladog i gotovo zaboravljenog autora Dragoslava Nenadića, nastao početkom 20. veka. Drama „Pod žrvnjem“ otkriva nam kako je kritika primetila svet periferije, umorno vegetiranje u vlažnim i prljavim straćarama i zapuštenim dvorištima, polusvet sa svojim razorenim porodicama, spreman na sve: na nož, krađu, prostistuciju, podvođenje… Nenadićevi živopisni beogradski likovi, iako u živom pesku do grla, gaje nadu da je moguće nešto lepše i bolje: bilo kao san o spasonosnom bekstvu (otići bilo gde, u grad, u Ameriku), bilo kao vera da negde možda postoji srećna zemlja… Ovi obespravljeni junaci, otuđeni i često animalni, u tom presudnom času – pod žrvnjem – imaju pred sobom tri puta.

Dragoslav Nenadić (1888-1940), koji je u Parizu studirao ekonomiju i tokom najvećeg dela života radio u Ministarstvu finansija, pripadao je pokolenju srpskih dramskih pisaca koji su modernizovali srpski teatar, i među koje ubrajamo Simu Matavulja, Branislava Nušića, Vojislava Jovanovića Maramba, Milivoja Predića, Svetozara Ćorovića, Milutina Bojića… Osim pripovedaka i feljtona koje je objavljivao u Beogradskim novinama, Štampi i Politici, Nenadić je napisao i drameSrećkovići, Izvan života, Jedrilice bez jedrila, Ugašeno ognjište. Predstavom Pod žrvnjem Jugoslovensko dramsko pozorište nastavlja repertoarsku liniju novog čitanja zaboravljene baštine, kao što je to radilo i u prethodnim godinama sa predstavama Tako je moralo biti, Terasa, Nebeski odred…

 

Foto: Nenad Petrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *