nedelja, 21. jula 2024.

Predstava „Tako je (ako vam se tako čini)“ JDP-a

Objavljeno: 19. oktobra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Na velikoj sceni Centra za kulturu 29. oktobra Jugoslovensko dramsko pozorište odigraće predstavu „Tako je (ako vam se tako čini)“ u režiji Jagoša Markovića. Karte su u pretprodaji od 23. oktobra na blagajni Centra za kulturu po ceni od 700 i 800 dinara.

Igraju: Lamberto Laudizi Nikola Đuričko, Gospođa Frola Jelisaveta Sablić.,Gospodin Ponca Marko Janketić, Gospođa Ponca Milica Gojković, Savetnik Agaci Branislav Lečić, Gospođa Amalija Jasmina Avramović, Dino, njihov sin Lazar Đukić, Gospođa Sireli Vesna Stanković, Gospodin Sireli Nenad Jezdić i drugi. Adaptacija, scenografija i izbor muzike: Jagoš Marković, kostimografija: Bojana Nikitović, scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović, dizajn svetla: Dejan Draganov, dizajn zvuka: Igor Bošković.

Predstava „Tako je ako vam se tako čini“, Luiđija Pirandela u režiji Jagoša Markovića, premijerno izvedena u junu prošle godine, pobudila je veliku pažnju i obilje pohvala. Slovi za izvanrednu, a sazdana je od preplitanja maestralne glume, inspirativne postavke, te sjajnih scenografskih i kostimografskih rešenja. U središtu ove zanosne pozorišne priče su g. Ponca (Marko Janketić) i njegova tašta g. Frola (i Seka Sabljić) koji, posle lične tragedije postaju žrtve znatiželje, zluradosti i poražavajućih pravila življenja meštana u gradu u koji su se doselili. Zapravo, publika o tragediji saznaje posredno a u „glavnoj ulozi“ su porivi koji od likova, tj. od ljudi, prave groteskne nakaze.

Konkretno, poriv likova da otkriju istinu o gospođi Froli i njenom zetu –u kakvom su odnosu, šta je sa ćerkom tj. ženom, ko je lud, ko bolestan.. Otvarajući tako i pitanje (ne)postojanja istine. Savetnik Agaci i g. Sireli (Branislav Lečić i Nenad Jezdić) potragu za istinom vode na razmeđu privatnog i ispolitiziranog. Iz scene u scenu sagledava se i lice i naličje procesa oblikovanja društva i života u kome je čovek spreman da da sve za ono što se uspehom smatra, a uspeh se meri prilagođenošću zadatom modelu.

Kad se u priču uključi gradonačelnik (Irfan Mensur)– jer ko će drugi ako ne on znati šta je istina – potraga za istinom, kako to u autoritarnim sistemima biva, se ispostavlja (i) kao potraga za žrtvom uz podrazumevajuće nastojanje da se izbegne neprijatnost samopreispitivanja.

Lik Lamberta (Nikola Đuričko) svojevrsna je protivteža. Okarakterisan kao intelektualni rezoner on, zalud, o istini govori ono što treba reći. Kroz otklon od skupine I dešavanja otvara i pitanje jalovosti rezigniranosti. No, njegove reči da je istina pre svega u dušama, ostaju kao snažan eho i kada se gospođa Ponca (Milica Gojković) na kraju ipak pojavi rekavši “ja sam ono što vi mislite da jesam”.

 

Jedan komentar na “Predstava „Tako je (ako vam se tako čini)“ JDP-a

  1. Karte u pretprodaji od 23. oktobra, blagajna popodne ne radi, vec pise da su karte rasprodate, u centru za kulturu ima 600 mesta. Da li smo toliko kulturan grad da smo za jedno jutro u roku od 4 sata kupili 600 karata, ili neko ne radi svoj posao kako treba. Desavalo se ovo i ranije. Za koga su ove karte?

    5

    1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *