utorak, 5. marta 2024.

Organski sir i kajmak iz valjevskog kraja

Objavljeno: 19. oktobra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Tokom naredne godine poljoprivrednici iz valjevskih sela srpskom tržištu ponudiće sir i kajmak proizvedene po organskim principima. Pošto su shvatili da samostalno teško mogu da nastupe na tržištu, proizvođači iz sela u slivu oko jezera i hidroakumulacije “Stubo – Rovni“, formirali su Zemljoradniču zadrugu “Brezovice – organsko“ sa idejom da se bave organskom proizvodnjom hrane. Ovaj kraj Valjeva još pre nekoliko godina planiran kao centar organske proizvodnje u ovom delu Srbije, a meštani ovdašnjih sela rešili su da na ovaj način iskoriste svoju šansu.

Od oko 11.500 hektara poljoprivrednog zemljišta, koliko se nalazi u slivu oko jezera, blizu 400 hektara može da bude iskorišćeno za proizvodnju organske hrane. Ideja je da objekat, u kome se nekada nalazio pogon bivše fabrike kože “Milan Kitanović“ koji je u centru Poćute, bude adaptiran i u njemu otvorena mini mlekara za proizvodnju organskog sira i kajmaka.

“U proteklih nekoliko godina ovde se sve manje koriste hemijska sredstva, a dobar deo proizvođača prešao je na proizvodnju poluorganske maline i kupine. Sada bi u potpunosti prešli na organsku proizvodnju jer uslova za to ima. Organski proizvodi su i duplo skuplji, a sa ovom proizvodnjom možemo da budemo konkurentni na tržište. Plan je da konkurišemo kod ministarstva poljoprivrede za nabavku opreme za preradu 5.000 litara mleka ali bi u startu to bila količina od 1.500 do 2.000 litara dnevno. Zamisao je da radimo kao mlekare iz Bajine Bašte koje litar mleka sa planinskih pašnjaka plaćaju 50 dinara. Na našem području mlekare daju 30 dinara za litar, a mi smatramo da ćemo prodajom proizvoda biti u mogućnosti da proizvođačima za litar mleka ponudimo minimum 50 dinara“, kaže Sreten Milutinović, predsednik skupštine Zemljoradničke zadruge “Brezovice – organsko“.

Zadruga trenutno ima 27 članova iz Brezovica, Vujinovače, Rebelja, Mijača, Tubravića uz još 157 kooperanata od kojih su otkupljivali malinu i kupinu. U selima Sušica, Stubo, Rovni, Sitarice, Kunice, Mijači, Sovač, Rebelj, Vujinovača, Brezovice ima oko 1.500 krava i 3.500 ovaca. Podršku su dobili od Grada Valjeva i ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

“Na sastancima gradskog rukovodstva, meštana i predstavnika ministarstava poljoprivrede razgovarano je o mogućnostima ove proizvodnje. Projekti za adaptaciju objekta nekadašnje kožare već postoje, kao i projekti za nabavku opreme. Ministarstvo će podržati ovaj projekat i određenim sredstvima pomoći Zemljoradničkoj zadruzi koja će biti nosilac stočarske i voćarske proizvodnje u tom kraju. Postojeća zgrada koja treba da bude adaptirana trenutno je u vlasništvu Republike i grad Valjevo će podneti zahtev Direkciji za imovinu kako bi objekat prešao u vlasništvo grada, a zatim ustupljena tamošnjoj zadruzi. Za adaptaciju zgrade i nabavku opreme za mini mlekaru neophodno je oko 100.000 evra“, rekao je pomoćnik gradonačelnika Valjeva Nikola Radojičić.

Prema njegovim rečima, kao pomoć Zadruzi lokalna samouprava je planirala i određena sredstva u okviru podsticaja za poljoprivredu, a u saradnji sa ministarstvom pokrenuće i proces dobijanja sertifikata za organsku proizvodnju.

 

 

 

 

2 komentara na “Organski sir i kajmak iz valjevskog kraja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *