ponedeljak, 27. maja 2024.

Prekršajnom sudu preti blokada računa

Objavljeno: 20. aprila 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Prekršajnom sudu u Valjevu preti blokada računa jer jednom advokatu treba da plati više od 800.000 dinara na ime troškova samo jednog postupka, što je svojevrsni rekord u Srbiji. Zahvaljujući tome što je uspešno odbranio 20 vernika koji su protestovali zbog izgradnje veštačkog jezera i potapanja manastira Valjevska Gračanica u selu Tubravić, valjevski advokat Duško Stefanović će zaraditi više od 6.500 evra, a Prekršajni sud u Valjevu će biti u problemu.

Protiv 20 žena i muškaraca iz nekoliko gradova Srbije, naime, policija je podnela prekršajne prijave za drsko i bezobzirno ponašanje jer su u avgustu 2015. godine neovlašćeno ušli na posed JP „Kolubara“, koje je u to vreme izvodilo završne radove na izgradnji brane i akumulacije „Rovni“.

Na poziv direktora „Kolubare“ policija je došla na lice mesta i upozorila vernika da se nalaze u zabranjenoj zoni čime su ugrozili i sopstvenu bezbednost, na šta su oni klekli i počeli da se mole, posle čega su ih policajci, jednog po jednog, odveli i uz prekršajne prijave predali Prekršajnom sudu u Valjevu.

Sud ih je, međutim, sem jedne osobe koja nije imala ličnu kartu, oslobodio odgovornosti za to delo iz oblasti javnog reda i mira jer „nisu pružali otpor i nisu se oglušili na upozorenje policije“, a tu presudu, nakon žalbe MUP-a, potvrdio je i Prekršajni apelacioni sud u Beogradu.

„Pošto su održana tri ročišta u ovom postupku, po važećem troškovniku za pristup prilikom odbrane okrivljenih, advokat je dostavio račun na ukupno 850.500 dinara, odnosno, po 283.500 dinara za svako ročište. Zahtev mu je delimično usvojen, odbijeno je naime 40.000 dinara koliko je tražio za zastupanje okrivljene koja je osuđena zbog neposedovanja lične karte, tako da sud mora da mu isplati 810.000 dinara“, objašnjava naš pravosudni izvor dodajući da je reč o rekordnoj isplati jednom advokatu u Srbiji u nekom prekršajnom postupku, „samo zato što je zastupao čak 20 okrivljenih“.

Advokat Duško Stefanović kaže da je sve bilo „aposlutno po zakonu“, s obzirom da su bila tri suđenja i da postoji zakonom propisano uvećanje troškova za zastupanje svakog pojedinca.

„Za isplatu naknade mi novac moramo da trebujemo preko Viskog saveta sudstva, pare još nismo dobili, a pošto toliko novca trenutno nemamo, preti nam blokada računa“,  kaže naš izvor iz Prekršajnog suda.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *