ponedeljak, 24. juna 2024.

Premijera dokumentarnog filma „Sto godina iščekivanja“

Objavljeno: 16. decembra 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Premijera dokumentarnog filma „Sto godina iščekivanja“ , posvećenog višegodišnjoj izgradnji pruge Valjevo-Loznica, biće održana večeras od 20 časova u Centru za kulturu. Autorka filma je Ivana Pavlović, koja potpisuje scenografiju i režiju. Ovo je, ujedno, film o istoriji Srbije, bivše Jugoslavije i njenog naroda. Sama priča o izgradnji ove pruge je počela 1886. godine kada je pokrenuta inicijativa za njenu izgradnju, da bi kroz istoriju bila započinjana četiri puta i svaki put su je prekidali ratovi, te je u narodu nazvana „ratna pruga“.

„Istraživanje je trajalo godinu i po dana. Snimljene su četiri rekonstrukcije događaja i to daje živost filmu. Bez meštana ovoga kraja, čije su izjave i zapažanja vezana za događaje koji su pratili ovu prugu neverovatni, film ne bi bio toliko dobar kao što jeste. U dokumentarnom filmu ima 28 sagovornika, a do nekih je bilo izuzetno teško doći“, rekla je autorks filma Ivana Pavlović.

Fim će premijerno biti prikazan večeras u Valjevu, a sutra uveče u Narodnoj biblioteci u Osečini. Premijera ovog filma je prilika da se pomogne radu Centra za vantelesnu oplodnju, tako što će posetioci moći da prilože novac za rad ovog Centra.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *