nedelja, 3. marta 2024.

Premijera filma “Valjevska bolnica”

Objavljeno: 1. decembra 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Dokumentarni film “Valjevska bolnica 1914-1915.”, čiji je autor novinar Slobodan Raković, biće premijerno prikazan u sredu, 3. decembra, u 20 časova na sceni Centra za kulturu. Autor Slobodan Raković kaže da je ovaj dokumentarni film posvećen najtragičnijem događaju u dugoj istoriji Valjeva, kada je u valjevskoj bolnici umrlo više hiljadi ljudi,  kada su Valjevo nazivali gradom smrti, a sam grad je imao više bolesnika nego stanovnika. Raković kaže da je na filmu radio godinu i po dana. On dodaje da nije bilo lako, jer je do materijala o onome što se u tom vremenu događalo u valjevskoj bolnici dolazio dugim istraživački radom.

U stvaranju ovog filmu učestvovali su mahom Valjevci. U filmu igraju Nela Mihajlović i Tamara Tijanić. Muziku je uradio Miloš Smiljanić, a za fotografiju je bio zadužen Dušan Jovanović. Obojica kažu da im čast što su deo ovog dokumentarnog filma. Sve strahote iz tog perioda trebalo je “upakovati” u 75 minuta, koliko traje dokumentarni film “Valjevska bonica”, a pri tom ne postoje filmski zapis o tim zbivanjima.  “To nije bio nimalo lak posao”, kaže montažer Zlatko Jakovljević.

Za ovaj dokumentarni film Ministarstvo kulture je izdvojilo 700.000 dinara, dok je Grad Valjevo dao samo 100.000 dinara. VTV je, preko sponzora, obezbedila još oko 200.000 dinara. Načelnik Gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić kaže da su svesni važnosti ovog dokumentarnog filma, ali da za njega više nije bilo novca u gradskoj kasi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *