sreda, 24. jula 2024.

Ministarstvo razrešava dilemu

Objavljeno: 1. decembra 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Predsednik Skupštine grada Mihailo Jokić izjavio je za Patak da će danas biti poznato da li je nastavak sednice lokalnog parlamenta, kao i odluke koje je usvojila vladajuće većina nakon što je sednica prekinuta zakoniti ili ne. Jokić je u kratkoj izjavi za Patak  rekao  da je sekretar Skupštine grada Aleksandar Janković danas u Ministarstvu za lokalnu samoupravu, koje bi trebalo da zareši sve dileme. “Danas će sve biti poznato, Ministarstvo za lokalnu samoupravu će dati poslednju reč”, kaže Jokić.

Stav odbornika opozicione SNS dr Milana Markovića je da je nastavak sednice nezakonit. Marković kaže da je aktuelna vlast pokazala da ne mari mnogo za zakonitost i ocenjuje da je njihov postupak da nastave prekinutu sednicu “politički bezobrazluk”. “ Odgovorno tvrdim da 95 odsto odbornika u lokalnom parlamentu ne zna da li je nastavak sednice zakonit ili ne. Umesto da vladajuća većina sačeka mišljenje Ministarstva za lokalnu samoupravu, oni su nastavili sednicu, a to je po meni politički bezobrazluk”, rekao je Marković.

S druge strane, u vladajućoj većini, koju predvodi SPS, tvrde da je nastavak sednice lokalnog parlamenta bio zakonit.

Do prekida sednice je došlo zbog toga što su pojedini odbornici ukazali na to da je sednica Skupštine grada nezakonita, jer lokalni parlament ima 50 umesto 51 odbornika, pošto je prihvaćena ostavka odbornika Pobede Vladana Tomaševića, a nije popunjeno njegovo upražnjeno mesto. Predlog tog Udruženja da umesto Tomaševića u skupštinske klupe ponovo sedne Dragoljub Krstić, nije dobio potrebnu većinu. Pošto je lokalni parlament, formalno, ostao sa 50 odbornika, predsednik Skupštine grada je doneo odluku da prekine sednicu dok ne stigne mišljenje Ministarstva za lokalnu samoupravu kako da postupe u ovoj novo nastaloj situaciji. Odmah pošto je predsednik doneo odluku o prekidu sednice, na predlog socijalista, sednicu je nastavljena, a predsedavanje je preuzeo zamenik predsednika lokalnog parlamenta Jovan Lukić (SPS). Posle usvajanja devet tačaka, među kojima je i drugi rebalans gradskog bužeta, sednica je ponovo prekinuta, a nastavak je zakazan za sutra u 10 časova. Međutim, iz Gradske uprave je dan pred nastavak sednice stigla informacija da će sednica Skupštine grada biti odložena sve dok ne stigne zvanično mišljenje Ministarstva za lokalnu samoupravu o novonastaloj situaciji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *