utorak, 28. maja 2024.

Preporuke za rad u ustanovama kulture

Objavljeno: 28. aprila 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Pre početka rada, tokom vikenda zaposleni u ustanovama kulture, uz pomoć JKP „Vidrak“ Valjevo, očistili su i dezinfikovali prostorije. Zbog bezbednosti posetilaca i zaposlenih u ustanovama kulture, Štab za vanredne situacije je uputio preporuke za rad u bibliotekama i muzejima, u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih za bolest KOVID-19.

U bibliotekama je dozvoljava podizanje knjiga bez korišćenja čitaonice. Radi sprečavanja širenja infekcije u prostorijama bibliotekama, potrebno je osigurati fizički razmak među strankama te između stranaka i zaposlenih. Potrebno je obezbediti pribor I opremu za  dezinfekciju ruku strankama na ulasku u objekte kao  smanjiti bliski kontakt zaposlenih  koji rade u različitim  smenama.

Nakon vraćanja posuđene knjige u biblioteku potrebno je knjigu prebrisati dezifekcionim sredstvima koja se nanose na papirne jednokratne maramice ili koristite maramice vlažne sa dezinficijensom  i knjiga se prebriše pre odlaganja na policu.

Potom zaposleni pere ruke toplom vodom i sapunom i dezinfikuje. Kada izdaje  knjigu zaposleni treba da uputi stranku da ne prelistava knjigu. Knjige koje bi se zbog čestog nanošenja dezinficijensa mogle oštetiti, poželjno je umotati u plastični omot. Kod razgledanja antikviteta posetioci  se upućuju da što manje dodiruje izložene predmete.
Radi smanjenja fizičkog kontakta potrebno je:

  1. Ograničiti broj stranaka koji istovremeno borave u objektu 2.15 posetitilaca  na 100 m²  po preporukama Svetske zdravstvene organizacije
  2. Obezbediti   zaštitne maske i fizičku distancu za zaposlene koji dolazi u kontakt licem u lice sa strankama
  3. Obezbediti minimalni kontakt između zaposlenih  koji rade u različitim smenama

Ako je moguće, treba organizovati  rad u dve smene, na način da između prve i druge
smene bude barem sat vremena pauze, koji će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju prostora, opreme i površina. Površine se dezinfikuju prebrisavanjem dezinficijensom na bazi alkohola.

  1. Obezbediti dezinfekcijono  sredstvo za ruke stranaka i obaveštenje za stranke i
    kontinuiranu  dezinfekciju površina koje se često dodiruju. Na ulazu u objekt strankama treba obezbediti  dispenzer s dezinficijensom  za ruke i jasno istaknuta obaveštenje  o obvezi  nošenja maske i rukavica, dezinfekcije ruku pri ulasku i  obvezi održavanja razmaka od minimalno dva metra. kvake i rukohvate na vratima i sve površine za koje se uoči da ih stranke često dodiruju (tastature, zasloni, itd.) moraju  se kontinuirano prebrisavati dezinficijensom na bazi alkohola.

5. Obezbediti  nadzor nad zdravstvenim stanjem osoblja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *