petak, 23. februara 2024.

Preventivni pregledi kolektiva u organizaciji Doma zdravlja

Objavljeno: 20. novembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Dom zdravlja
Foto: Dom zdravlja

VALJEVO- Preventivni centar i Služba polivalentne patronaže valjevskog Doma zdravlja i ove godine realizuju besplatne preventivne preglede za kolektive.

U toku jeseni završeni su pregledi radnika kompanije „Bosis“ – za nekoliko sedmica pregledano je njih stotinak, završena kontrola zdravlja najvećeg broja zaposlenih Poljoprivredne škole, a u subotu su započeti pregledi kolektiva Osnovne škole „Vladika Nikolaj Velimirović“.

Svojevrsni sistematski pregledi započinju merenjem nivoa šećera, holesterola i triglicerida, telesne mase i visine na osnovu čega se izračunava bodimas indeks. Popunjavanjem preventivne karte procenjuju se faktori rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti. Odmah zatim sledi ultrazvuk stomaka. Sve dobijene podatke analizira specijalista opšte medicine, uz kontrolu pritiska i fizikalni pregled, kao i individualne zdravstveno-vaspitne savete. Za žene je organizovan i ginekološki pregled, uz paralelnu obuku za samopregled dojke.

Foto: Dom zdravlja Valjevo

Do kraja godine biće završeni preventivni pregledi prosvetnih radnika i saradnika Poljoprivredne škole sa domom učenika Valjevo i OŠ „Vladika Nikolaj Velimirović“.

Cilj akcije Doma zdravlja Valjevo jeste prevencija hroničnih nezaraznih bolesti i unapređenje javnog zdravlja u lokalnoj zajednici, saopšteno je iz Doma zdravlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *