subota, 20. jula 2024.

Prijava štete od olujnog nevremena i grada do 3. jula

Objavljeno: 20. juna 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Prošlonedeljno nevreme, foto: Patak online
Prošlonedeljno nevreme, foto: Patak online

VALJEVO- Nevreme praćeno gradom i jakim vetrom, koje je prošlog četvrtka pogodilo delove Kolubarskog okruga, ostavilo je za sobom pustoš u nekoliko sela!

Gradski Štab za vanredne situacije, na telefonskoj sednici, preporučio je  Gradskoj upravi grada Valjeva da u skladu sa mogućnostima i zakonom pomogne oporavak sugrađana od štete koja je nastala kao posledica elementarne nepogode – grada.

Elementarna nepogoda naročito je zahvatila naseljena mesta Osladić, Miličinicu, Oglađenovac, Golu Glavu, Bačevce i Prijezdić “.

Gradska uprava pozvala je sve koji su pretrpeli štetu na zasadima pod kulturama kao posledicu olujnog nevremena sa gradom od 13. juna, da podnesu prijave na pisarnici Gradske uprave grada Valjeva do 3. jula.

Šteta od grada u Valjevu, Mionici i Ubu

“Grad je bio veličine lešnika i toliko gust, kao kad pada sneg. Po dvorištu su bile kamare leda. Za kratko vreme uništio je malinu, kupinu, kukuruz, zob, od bašte nemamo ništa. Na pojedinim parcelama uništeno je preko 60 odsto useva, a na nekim je totalna šteta i tu nema više ništa“, priča Ivan Lazarević iz Oglađenovca.

Na teritoriji Osečine štete su pretrpeli žitelji Gunjaka i Lopatnja, dok je u mioničkom kraju grada bilo na području Robaja, Krčmara i još nekoliko sela. Grada je bilo i na teritoriji ubske opštine.

Goran Damnjanović, vinogradar iz Miličinice, kaže da ove godine teško da će imati šta da bere. Po njegovoj proceni, od tri hektara koliko ima pod vinovom lozom, a koja je u fazi formiranja bobica, uništeno je čak 80 posto ovogodišnjeg roda a možda čak i više. Kaže, da će zbog nastalih oštećenja, pogodnih za razvoj bolesti, imati težak zadatak da sačuvaju lastare za iduću godinu.

Izveštaj ovdašnje Poljoprivredne savetodavne i stručne službe pokazuje, da su zbog udaraca grada, krošnje šljive ostale bez polovine lisne mase, te da je u zavisnosti od zasada opalo od 30 do 50 odsto plodova. Štete se beleže i u pšeničnim usevima gde je iz klasova opalo 10 do 20 odsto zrna, zatim u kukuruzu, na povrtarskim biljkama.

“Preostali plodovi šljive zbog nastalih mehaničkih oštećenja imaju umanjenu tržišnu vrednost, podložni su opadanju i truljenju. Prave razmere nastalih šteta moći će da se sagledaju u narednih desetak dana, ali će se one odraziti i na rod u sledećoj godini. Ono što zabrinjava je da i dalje mali broj poljoprivrednika osigurava svoje useve, i pored toga što ministarstvo poljoprivrede daje povraćaj u iznosu od 70 odsto od premije osiguranja. Jedan od razloga, koji oni navode, je visoka cena osiguranja, koja je i do 30 odsto veća u odnosu na prošlu godinu“, kaže Milivoj Timotić, savetodavac za voćarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Valjevu.

Ispaljeno oko 1.150 protivgradnih raketa

Po podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, od 15. aprila kada je počela sezona protivgradne odbrane, na području koje pokriva Radarski centar Valjevo, bilo je osam dana sa pojavom gradonosnih oblaka na koje je dejstvovano sa 1.151 protivgradnom raketom.

“U četvrtak, 13. juna, kada je ispaljeno 228 raketa, pojavom grada zahvaćeno je područje Valjeva, Osečine i Uba, i to na površini do 800 hektara, s tim da će detaljno utvrđivanje oštećene površine uraditi stručni agronom za ocenu štete po izlasku na teren“, navode u RHMZ – u.

Najintenzivnije nepogode na području Kolubarskog okruga, kada su registrovane štete od grada, bile su i 17. maja na teritoriji ubske opštine na površini 74 hektara sa oštećenjima od 10 do 30 odsto. Toga dana na gradonosne oblake strelci su ispalili 183 rakete.  Protivgradni strelci dejstvovali su i 21. maja kada su utrošili 301 raketu, a 11. juna  – 184 rakete.

D.D.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *