subota, 20. jula 2024.

Stanovi za 20 socijalno ugroženih porodica

Objavljeno: 21. juna 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Novouseljenja zgrada, foto: Patak online
Novouseljenja zgrada, foto: Patak online

VALJEVO- U Valjevu je 20 socijalno ugroženih porodica, sa 58 članova porodica, stambeno zbrinuto. Njima su uručeni ključevi od novih domova, koje su dobili na korišćenje, bez plaćanja zakupa.

Ključeve nameštenih i opremljenih stanova je dobilo 20 porodica koje pripadaju najosetljivijim društvenim grupama. Jedan od njih je Adam Maksuti, koji kaže da mu je ovo jedan od najsrećnijih dana u životu, jer će njegova porodica konačno imati siguran “krov nad glavom“.

„Do sada sam živeo u malom stanu u teškim uslovima. Ovo je za mene novi korak ka boljem i  kvalitetnijem životu. U ime moje porodice želim da se zahvalim Evropskoj uniji i svim njenim partnerima zbog toga što smo dočekali i taj dan da se uselimo u stan u kome će moja porodica imati normalne uslove za život“, rekao je Maksuti.

Gradonačelnik i ministar sa korisnikom stana, foto: Patak online

Zgrada sa 20 socijalnih stanova je izgrađena u okviru projekta „MOJ NOVI DOM – Poboljšanje stambene podrške i bolji uslovi života u Gradu Valjevu’’, koji je deo EU SHAI programa, a sprovodi ga grad Valjevo, u saradnji sa Centrom za socijalni rad „Kolubara” i Centrom za integraciju Roma u Valjevu, a uz pomoć donacije Evropske unije.

„EU  je  ponosna što je podržala izgradnju ovih stanova u Valjevu – koje je jedna od osam lokacija  na  kojima  su  izgrađeni  novi  domovi  za  porodice  u  ugroženom  položaju.  Udružili smo se sa Vladom i institucijama Srbije da bi smo se izborili za jednake mogućnosti za svakog građanina Evrope, bez ikakve diskriminacije. To je dugo putovanje, ali to je jedino putovanje- rekla je Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

Obilazak porodica koje su se uselile, foto: Patak online

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da novi domovi predstavljaju veliki korak ka poboljšanju uslova života pripadnika marginalizovanih i društveno osetljivih grupa u Valjevu, uključujući pripadnike romske nacionalne manjine, žene žrtve porodičnog nasilja i mlade koji su napustili sistem socijalne zaštite.

„Nadamo se da će ovim stanovi i dodatne mere aktivne inkluzuje doprineti njihovom osnaživanju i integraciji u naše društvo“, poručio je Gojković.

Pored stambenog rešenja, svi korisnici su podržani i kroz mere aktivne inkluzije, uključujući podršku u obrazovanju i zapošljavanju, zdravstvenu negu, opremu za sticanje prihoda i psihosocijalnu podršku.

Evropska unija je za projekat socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije u Valjevu opredelila 830.000 evra, a učešće Grada Valjeva iznosi 216.000 evra. Svečanosti u Valjevu su prisustvovala ministri u Vladi Srbije Goran Vesić i Nemanja Starović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *