nedelja, 26. maja 2024.

Prijave za Modernu, stigle i nove količine vakcine protiv gripa

Objavljeno: 16. novembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevski Dom zdravlja je saopštio da je za imunizaciju protiv virusa korona odnedavno na raspolaganju i vakcina Moderna. Za početak je Domu zdravlja stiglo 20 doza. S obzirom na to da jedna bočica ima 10 doza i mora da se potroši kada se otvori, potrebno je da se zainteresovani građani prijave na vakcinalni punkt u holu Centra za kulturu, pa će biti pozvani kada se prikupi dovoljan broj ljudi.

Na vakcinalnom punktu Doma zdravlja redovno su na raspolaganju Sinofarm i Fajzer vakcine, Sputnjik V za prvu i treću dozu stiže periodično, dok druge komponente ima stalno. I dalje se najviše aplicira treća doza svih vakcina, ali se malo povećao i broj sugrađana koji primaju prvu dozu. Uveliko se sprovodi vakcinacija trećom dozom u kućnim uslovima, uglavnom za starije sugrađane, u pitanju je Sinofarm.

Dom zdravlja Valjevo je za mesec dana utrošio 2.575 četvorovalentnih vakcina  protiv sezonskog gripa dobijenih u prvoj isporuci, tako da je juče stiglo još 2.425 doza, što bi trebalo da bude dovoljno za ovu sezonu. Ovu vakcinu mogu da prime i stariji od 65 i mlađi od 18 godina. Osim toga, na raspolaganju su i trovalentne: iskorišćeno je 447 od 1.350, tako da ih ima dovoljno za sve zainteresovane građane.

Vakcinacija protiv KOVID-19 i protiv gripa sprovodi se na istom mestu – u holu Centra za kulturu. Radno vreme je od 8 do 20, vikendom i državnim praznicima od 8 do 18 časova.

Vakcina protiv gripa se daje i u ambulantama Poćuta i Divčibare, a deca je primaju na odeljenju Pedijatrije u Domu zdravlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *