nedelja, 16. juna 2024.

Vazduh u Valjevu i protekle sedmice je bio opasan po zdravlje

Objavljeno: 16. novembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen i opasan po zdravlje. Od početka godine zabeleženo je 112 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspednovanih čestica prašine.  Savet za čist vazduh predao predlog građanskih mera za smanjenje zagađenja vazduha u Valjevu i zaštitu zdravlja stanovnika.

„U našem gradu svakih 18 časova jedna osoba prerano umre zbog aerozagađenja. Neko zbog toga mora da snosi odgovornost“, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

U izveštaju se navodi da da su u drugoj sedmici novembra ponedeljak, utorak i petak imali indeks „Loš“, sreda i četvrtak „Veoma loš“, subota i nedelja indeks „Izuzetno loš“. Najviša prosečna dnevna koncentracija suspendovanih čestica prašine za proteklu nedelju zabeležena je u nedelju, 14. novembra, kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10  u iznosu od 112,42 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 95,04  µg/m3.

Prethodnog dana, u subotu, ostvarene su maksimalne satne koncetracije u vrednosti od 236,98 µg/m3 u 18 časova za PM10 i 192,22  µg/m3 za suspednovane PM2,5 čestice.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. U danima kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

Navedeno je da nijedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

U Valjevu je od početka godine zabeleženo 112 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica, što je trostruko prekoračenje u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

Kako je saopšteno, članovi novoosnovanog građanskog Saveta za čist vazduh u Valjevu predali lokalnim vlastima predlog za realizaciju hitnih mera za smanjenje zagađenja vazduha i zaštitu zdravlja ljudi. Predlog koji je upućen na ime gradonačelnika, predsednice Skupštine i načelnika Gradske uprave, sadrži set mera koje bi, u slučaju da se efikasno primene, dovele do smanjenja zagađenja u vazduhu i smanjenja rizika za zdravlje ljudi, posebno osetljivih grupa.

Mere se odnose na preduzimanje hitnih akcija radi obaveštavanja javnosti o zagađenju vazduha, akcije za zaštitu zdravlja najugroženijih grupa stanovnika i hitne akcije na izvorima zagađenja vazduha radi smanjenja emisija. Savet za čist vazduh predlaže lokalnim vlastima formiranje tripartitne komisije koja bi usaglasila i odabrala mere koje bi se hitno primenjivale. Za sada iz gradske kuće nema odgovora.

 

 

Jedan komentar na “Vazduh u Valjevu i protekle sedmice je bio opasan po zdravlje

  1. Ako svakih 18 sati umire jedna osoba od zagađenosti ne ostaje vam dovoljno za umrli od korone a gde su ostale bolesti, tom skalom bi Valjevo postalo varošica kroz pet/šest godina.

    0

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *