subota, 20. aprila 2024.

Prinos meda za zaborav, cena ipak nije skočila

Objavljeno: 26. decembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Zbog vremenskih neprilika i masovnog trovanja, prinosi meda ove godine su prepolovljeni. Do nestašice meda, međutim, nije došlo do prošlogodišnjih zaliha, a i cena ovog proizvoda ostala je ista ili se mininalno povećala.

“Uzrok ozbiljnom deficitu meda u svim krajevima Srbije bili su kranje nepovoljni vremenski uslovi, velika količina kiše u danima prve udarne paše, zbog čega je ovogodišnja i inače najzančajnija bagremova paša potpuno podbacila u prinosima. Uz loše vreme, pčelare su ove godine zadesili masovni pomori pčela, najviše u Vojvodini i zapadnoj Srbiji, zbog zakonom zabranjenog prskanja voća insekticidima u vreme cvetanja. Ta trovanja prinos bagremovog meda smanjila su bar za trećinu”, objašnjavaju u Asocijaciji pčelara Kolubarskog i Mačvanskog okruga.

“Ja sam seleći pčelar, pa je recimo prethodne tri godine moglo nešto da se napabirči, jer ako nije intenzivno rodio bagrem, nešto je ipak dao suncokret ili lipa na Fruškoj Gori. Oni koji su stacionirani pčelari avise samo od bagrema, a ako ta paša podbaci, kao ove godine, sve posle nje je otvoreno pitanje da li će biti meda za proizvodnju ili samo za pčele”, kaže pčelar Aleksandar Radovanović iz Valjeva.

Iako se zbog deficit očekivalo da će cena meda skočiti, to se u Srbiji nije dogodilo.

Tako je kilogram livadskog meda ostao na prošlogodišnjoj ceni od 800, lipa je lane bila 800 a sada je 900, dok bagrem pojedini proizvođači prodaju za 1.000, a neki po prošlogodišnjoj ceni od 900 dinara kilogram.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *