utorak, 5. marta 2024.

Prinos šljive biće oko 30 odsto manji od proseka

Objavljeno: 24. jula 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Počela je berba šljive u valjevskom kraju, a prve plave plodove donela je sorta “čačanska rana”. Procena stručnjaka je da će prinos šljive ove godine biti oko 30 odsto manji od prosečnog roda od 10 tona po hektaru.

“Čačanska rana”, inače, poslednjih godina je na tržištu postizala solidnu cenu od 100 do 117 dinara po kilogramu, ali je proteklih dana na  kvantašu kilogram konzumne plaćan 40 dinara uz malu tražnju, dok za rakiju ide po 25 dinara.

“Do pada cene došlo jer početak berbe u Srbiji kasni desetak dana u odnosu na šljivarske zemlje u regionu čija je šljiva izašla ranije na tržište. Pored toga, na cenu utiče i pandemija korona virusa zbog otežanog prometa robe između naše države i drugih zemalja. Nadamo se da će cena drugih sorti poput stenleja i čačanske rodne biti malo bolja, bar oko 20 evro centi, što je najniža ekonomsak cena gde se naši poljoprivrednici mogu uklopiti”, navodi Srđan Stanojlović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe “Vaqevo”.

Zasadi šljive, kako navode stručnjaci, u raznolikom su stanju, od nekih koji su dobro rodili, do vrlo loših. Zbog toga je procena da će rod biti za oko 30 odsto manji od proseka od 10 tona po hektaru.

Šljiva se u valjevskom kraju gaji na oko 12.000 hektara, a prošlogodišnja otkupna cena svežeg ploda kretala se od 12 do 20 dinara za kilogram.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *