sreda, 22. maja 2024.

Priprema tehničke dokumentacije za izgradnju regionalne deponije

Objavljeno: 13. aprila 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

UB- Memorandum o razumevanju, koji će omogućiti pripremu tehničke dokumentacije za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom sa deponijom „Kalenić“, kao i uspostavljanje sistema za integralno upravljanje komunalnim otpadom za Kolubarski okrug, biće potpisan danas u Ubu. Kako je najavljeno, memorandum će biti potpisan između predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva rudarstva i energetike, Kancelarije za Evropske integracije, Regionalnog preduzeća „Eko-Tamnava“ i 11 gradova i opština, koje učestvuju u ovom zajedničkom projektu.

Projekat izgradnje Regionalnog sistema za upravljanje otpadom „Kalenić“ nalazi se na listi prioritetnih infrastrukturnih projekata, u skladu sa Metodologijom za selekciju i prioritizaciju infrastrukturnih projekata u okviru dokumenta Nacionalni prioriteti za međunarodnu pomoć za period 2014 – 2017. sa projekcijama do 2020. godine, a koju je usvojila Vlada Srbije, saopšteno je iz preduzeća “Eko-Tamnava”.

3 komentara na “Priprema tehničke dokumentacije za izgradnju regionalne deponije

  1. Projekat je pripreman tokom predhodnih nekih 10 godina – sada se verovatno traži nova kombinatorika partijsko-upravna sa realizacijom privatnog sektora izvođača(u organizovanom javno-privatnom partnerstvu za šta još nije donet zakon i što se čeka 5 godina) i za takav projekat se traži finansijska podrška evropskih partenera. Srečno

    2

    0
  2. Pored toga, sam plan velike regionalne deponije koja obuhvata više opštinskih samouprava u Kolubarskom okrugu, dakle grad Valjevo i opštine Ub, Lajkovac, Mionica, Ljig, Osečina sa više od 200.000 stanovinka – na uvalno-brdskom terenu bi trebalo da rade posebno svaka u svojoj nadležnosti od nabrojanih opštinskih komunalnih službi kao deponovanje i prerađivanje u sekundarne sirovine koje se mogu koristiti u poljoprivredi i industrijskoj proizvodnji, ili prodavati kao polu-proizvodi(substrat, malč, aditivi za putni asfalt itd.) – ali takve prosperitetne preradne deponije zahtevaju nova znanja i nove tehnologije – više od gradnje hala i razvoza.

    1

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *