sreda, 17. aprila 2024.

Problemi sa vodosnabdevanjem na seoskom području

Objavljeno: 27. jula 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Kao i prethodnih godina tokom leta, na seoskom području kuburi se sa vodosnabdevanjem, a na „Kuklju” je očekivano uvođenje restrikcija. Probleme sa nestašicama skoro svakodnevno imaju meštani Leskovica, Sušice, Lelića i Strmne Gore.

“Dotok vode sa izvorišta Oro glavica u mrežu seoskog vodovoda „Kukalj”, u zavisnosti od hidrometeoroloških uslova, je od pet do sedam litara u sekundi. Ta količina je dovoljna za plansko snabdevanje korisnika vodom, što znači da se istovremeno snabdevaju svi pravci ovog vodovoda. Korisnici koji nemaju rezervoare i oni u visinskim zonama, ukqučujući stanovnike Strmne Gore i Markovca u Leliću, su u problemu jer vodu ne dobijaju zbog povećane potrošnje korisnika koji su u nižoj zoni u odnosu na njih. Poseban problem na ovom vodovodu predstavljaju kvarovi, kojih je od 20 do 30 mesečno i njihova pojava u potpunosti otežava snabdevanje korisnika”, objašnjavaju u JKP “Vodovod”.

Seoski vodovod „Prskavac” ima dovoljno vode, crpne stanice su pogonski opremljene, a jedini razlog kratkotrajnog prestanka napajawa su kvarovi na mreži. Što se tiče potrošača na seoskim vodovodima u Gornjoj Grabovici i u Žabarima, njihovo snabdevanje uslovljeno je izdašnošću postojećih izvora.

“Korisnici koji se vodom za puiće snabdevaju sa Postrojenja za preradu vode u Valjevskoj Kamenici, uprkos suši i maloj količini vode u rezervi, imaju uredno snabdevanje. U cilju širewa mreže prema okolnim selima Vodovod je izgradio magistralni cevovod Valjevska Kamenica – Stapar – raskrsnica na skretawu za Beomužević. Aktivnosti na priključenju korisnika su u toku”, kažu u “Vodovodu”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *