utorak, 5. marta 2024.

Procvetalo voće u valjevskom kraju

Objavljeno: 21. septembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Pred početak jeseni nesvakidašnja pojava u valjevskim, ali i selima u okolini Osečine. Voćnjaci su se zabeleli kao da je proleće. Jesen u ovom delu Srbije višnja i trešnja dočekuju u cvatu. Procvetale su po drugi put ove godine. Neuobičajena pojava za ovo doba godina ne pamti se u ovom kraju.

“Pojava druge vegetacije u jednoj godini dešava se u godinama kao što je ova, kada ima izuzetno puno padavina tokom juna i jula i u zasadima u kojima nije primenjena adekvatna zaštita od bolesti i štetočina“, objašnjava Jovan Milinković, savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi Valjevo.

Skoro da nema sela da nije procvetalo po neko stablo, a proizvođači ovu pojavu tumače na razne načine, mnogi strahujući da naredne godine neće biti roda. Iako se ponekad  dešava da malina cveta u jesen i donese rod, ovako masovno cvetanje voća u septembru nije zabeleženo decenijama.

“ U mom voćnjaku procvetala je šljiva ‘darosavka’, a zasad je u selu Ravnje na 600 metara nadmorske visine. Nije ovo dobro, a kako će biti nisam siguran. Do sada šljiva nikada nije cvetala u ovo doba ali malina “vilamet“ je pre dve godine u oktobru imala roda“,  kaže Milisav Poznanović, proizvođač iz valjevskog sela Ravnje.

“Ova pojava je nepoželjna. Posebno su osetljive koštičave voćne vrste kao što su trešnja, višnja, šljiva. I pored toga što nisu sve sorte osetljive na ovu pojavu, ove godine pokazalo se da su skoro sva stabla koštičavog voća, koja nisu štićena dovoljno ili adekvatno, rano ostala bez listova i sad se ponovo javilo listanje i cvetnje. Voćka umesto da uđe u period mirovanja potpuno pripremljena, sada će u tu vegetativnu fazu ući delimično ili uopšte nepriprmljena, jer ona sad nastavlja da vegetira, pravi nove priraste iz vegetativnih pupoljaka i tu postoji opasnost ozbiljnijeg izmrzavanja ako se jave jači zimski mrazevi. Bojim se da ćemo ove godine imati sve masovnije cvetanje. ‘Proizvođači sada ne mogu ništa da urade da bi sprečili listanje i cvetanje. U toku leta je bilo potrebno uraditi jedan do dva tretmana fungicidima koji sprečavaju pojavu bolesti, međutim sama cena voća, vremenske prilike, nedostatak novca su doveli do toga da proizvođači prepuste zasade prirodi“, rekao je Jovan Milinković.

Posebno su, kaže stručnjaci, osetljiva mlađa stabla, kod kojih može doći do delimičnog sušenja, pogotovo onih koja su prerodila ili su neuhranjena i dodaje da proizvođači mogu da se nadaju da će rani mrazevi stići što pre.

Izvor: Patak online

 

Jedan komentar na “Procvetalo voće u valjevskom kraju

  1. Stručni savetnik agronom nije sagledao ukupne meteorološke uslove iako je često obaveza vodjenje dnevnika vremenskih podataka u profesijama kojih se tiču vremenski uslovi, Dakle tačno je da je bilo neuobičajno više kiša ove sezone u odnosu na više predhodnih unazad, ali takođe bitno pomeren je meteorološki period tropskih dana koji direktno utiču na zrenje i posebno produžen je period toplih puno sunačanih dana i posle kalendarskog kraja leta(24.09.), to sve utiče na biljni drugi vegetativni period itd. Može se preporučiti pokrivanje najlonom procvetalih grana, pikiranje novi mladica, ili suprotno ostavljanje za formiranje novih grana i pripremu veće zelene mase i prirast.

    0

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *