ponedeljak, 22. jula 2024.

Produžen rok za završetak radova na Kolubari i Obnici

Objavljeno: 24. juna 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Obnova rečnih korita Kolubare i Obnice, po svemu sudeći, biće završena tek krajem ove godine. Iako su svi radovi trebalo da budu okončani do kraja aprila, taj rok je prvobitno bio pomeren za 15. jun, međutim, radovi nisu okončani, a novi rok za završetak je kraj godine.

Radove izvodi konzorcijum francuske firme „SADE”, valjevska „Erozija” i „Hidrotehnika” iz Beograda. Oni su tražili produženje roka, između ostalog, zbog dodatnih radova na reci Obnici, koji ugovorom nisu bili predviđeni, zatim zbog obima posla na rekonstrukciji oštećenja na koritu Kolubare u dužini od dva kilometra na deonici od „Austroterma” do centra Valjeva, kao i zbog loših vremenskih uslova, duge zime sa velikim snegom i znatnim brojem ledenih dana.

Investitori Javno vodoprivredno preduzeće „Srbijavode” i austrijska agencija ADA su te razloge prihvatili i kao novi rok predložili 31. decembar 2019 godine.

„Do kraja ove godine trebalo bi da imamo potpuno uređenu regulaciju rečnih tokova u Valjevu. I to, na reci Kolubari u dužini od 5,2 kilometra, na Jablanici 1,2 kilometra i 2,3 kilometra na reci Obnici, što ukupno čini 8,7 kilometara uređenih rečnih korita. Ukupna vrednost radova, uključujući i donaciju japanske vlade iz 2015. godine od milion evra za sanaciju oko 1,2 kilometra korita Kolubare pored silosa, iznosi 8,3 miliona evra. Sa konačnim završetkom, kao i ranijim stavljanjem u funkciju akumulacije Rovni, zaštita grada od bujica i poplava u velikoj meri biti podignuta na viši nivo”, rekao je član Gradskog veća Žarko Kovač.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *