nedelja, 25. februara 2024.

Elektromonteri iz Valjeva najbrži u Srbiji u penjanje na stub i postavljanju izolatora

Objavljeno: 24. juna 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Svoju umešnost ali i snalažljivost u raznim situacijama, kada treba otkloniti kvar, pogotovu u ekstremnim uslovima kada  je jaka zima ili visoke letnje temperature, zaposleni u “Elektrodistribuciji“ Valjevo pokazuju skoro svakodnevno. Dvadesetsedmogodišnji Stefan Petrić, elektromonter mreže postrojenja u valjevskoj “Elektrodistribuciji“ radi već pet godina. Prema njegovim rečima za ovaj posao, za koji se školovao u Valjevu i Lajkovcu, zainteresovao se jer je gledao kako to radi njegov otac Milovan, a privlači ga kaže i rad na visini.

„Ovo je veoma težak i rizičan posao, jer se stalno nalazimo pod jakim naponom struje. U zimskom periodu nam je najteže kada je veliki sneg dok su leti velike vrućine. Nailazimo na mreže koje su u jako lošem stanju. Što se tiče niskonaponske mreže menjamo dotrajale drvene bandere sa betonskim, a radimo i visoki napon od 10.000 i 35.000 volti. Ukoliko se radi o velikom kvaru na teren ide više ekipa i zajedno odrađujemo posao što pre možemo“, kaže Stefan.

Stefan Petrić

Kada poredi rad u letnjem i zimskom periodu Stefan kaže da je tokom zime mnogo teže raditi jer su tada zaleđeni stubovi na koje  se ne mogu popeti uz pomoć penjalica, a problem predstavljaju i zamrznute žice. Dodaje i da u zavisnosti od kvara zavisi i koliko će vremena provesti vremena na nekom dalekovodu ali da u zavisnosti od organizacije ipak može dosta da se uradi za jedan radni dan.

„Najteže je kada dođe do kvara na niskonaponskoj mreži u planinskim selima, kao što je bilo prošle zime na Taoru. Trebalo je da popravimo kvar na dalekovodu od Brezovica do Taora. Kako bi otkrili gde je kvar  i pustili u rad dalekovod do njega smo kroz snežne smetove morali da pešačimo nekih šest kilometara za šta nam je bilo potrebno dva sata“, ispričao nam je ovaj mladi elektromonter.

Kada je u pitanju brzina i tu su on i njegove kolege dokazali da im nema ravnih u Srbiji. Na 46. susretima radnika Sindikalnih organizacija “Elektrodistribucija“ Srbije, elektromonteri iz Valjeva u ekipi “Elektrosrbija Kraljevo“, bili su prvi u disciplini penjanje na stub i postavljanju izolatora. Valjevci Milovan Petrić, Stefan Petrić, Nenad Đermanović, Lazar Stojković i Vladimir Petronijević iz Kosjerića ispunili su zadatak za manje od četiri minuta.

„Mi smo se peli na stub ekipno. Ostvarili smo odličan rezultat, od 3 mininuta u 41 sekund,  koji do sada nije postignut na sportskim radničkim igrama. Naš zadatak je bio da se u što kraćem roku popnemo na stub, zabušimo izolator i siđemo. Kada ovo radimo u redovnom postupku tada nema žurbe ali ovde se traži da to bude odrđeno za što kraće vreme“, rekao je Stefan Petrić.

Pobednički tim

Na ovogodišnjim susretima radnika, koji su ove godine održani u Brzećem na Kopaoniku, ušestvovali su članovi sindikalnih organizacija  “Elektrodistribucije Beograd“, “Elektrosrbija Kraljevo“, “Centar“ iz Kragujevca, “Elektrovojvodine“, “Jugoistok Niš“ i “Elektrokosmeta“. Nadmetali su se u više disciplina penjanje na stub, streljaštvo, odbojka, basket, mali fudbal, stoni tenis, sportski ribolov, pikado, šah. U ukupnom plasmanu zaposleni iz “Elektrosrbije Kraljevo“ bili su drugi iza “Elektrodistribucije Beograd“, dok su  ekipno ostvarili četiri pobede u penjanju na stub, streljaštvu za muškarce, basketu i odbojci.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *