ponedeljak, 20. maja 2024.

Program Mišićevih dana

Objavljeno: 8. jula 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Mišićevi dani (arhiva), foto: Opština Mionica
Mišićevi dani (arhiva), foto: Opština Mionica

MIONICA- Mišićevi dani, koji se ove godine održavaju 26. put po redu, počinju 18. jula i trajaće sedam dana. Mioničane i sve posetioce očekuje bogat kulturno-zabavni i sportski program. Najavljeni su koncerti Danice Crnogorčević, Dragane Mirković i OK benda.

Na manifestaciji, koja se održava pod pokroviteljstvom opštine Mionica, biće dodeljene Zlatne plakete vojvoda Živojin Mišić pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane za postignute rezultate i dostignuća u oblasti vojne službe, nauke i doktrine.

„Mionica je čuvar dostojnog herojskog nasleđa srpskih vojnika. U čast vojvodi Živojinu Mišiću, pored manifestacije, spomenika i trga u centru, podići ćemo i jedan spomenik kulture – Kuću Kolubrske bitke, koju gradimo. Pozivam sve da posete Mionicu i uživaju u bogatom programu koji smo pripremili“,  rekao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

Mišićevi dani su jedan od najposećenijih događaja Kolubarskog kraja.

Program u ponedeljak, 18. jula, započinje polaganjem venaca na spomeniku slavnom vojvodi na Mišićevom trgu u 17.30 časova, nakon čega će poštovaoci vojvode Mišića posetiti njegovu rodnu kuću u Struganiku. Od 19.30 časova u Kulturnom centru Mionica počinje ceremonija svečanog otvaranja kada će biti uručene plakete i priznanja.

Program prve večeri zatvoriće koncert Danice Crnogorčević koji počinje u 21 čas na Trgu vojvode Živojina Mišića. Za 20. jul je najavljen koncert Dula Lušina sa “No comment“ bendom, sutradan nastupa OK bend, a u subotu, 23. jula koncert će održati Dragana Mirković.

Biće organizovane dve književne večeri na kojima će Milan Bogojević i Mihailo Poček predstaviti svoje knjige, a  za dečiji film „Vuk Bobice“, koji je sniman u Mionici zakazana je premijera za 23. jul. Takođe, posetioci će moći da uživaju u monodrami „Lina tvrđa od kamena“ i kabareu „Najveće ljubavi srpskih velikana“.

U sportskom delu održaće se turniri u odbojci i fudbalu.

Za kraj manifestacije predviđen je tradicionalna maskembal polaznika predškolske ustanove „Neven“.

Vojvoda Živojin Mišić jedan je od najslavnijih vojskovođa u našoj istoriji. Rođen je u selu Struganik, gde se i danas nalazi njegova kuća kao kulturno dobro od velikog značaja.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *