petak, 12. aprila 2024.

Prostorni plan regionalnog Kolubarskog sistema snabdevanja vodom na uvidu u Beogradu

Objavljeno: 22. jula 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda stavio je na javni uvid Prostorni plan područja posebne namene regionalnog Kolubarskog sistema snabdevanja vodom, dokument koji predstavlja uvod u završetak gradnje regionalnog sistema vodosnabdevanja.

Kako piše eKapija, najveća ivesticija u Zapadnoj Srbiji omogućiće snabdevanje zdravom vodom nekoliko opština Kolubarskog okruga, ali i beogradske opštine Lazarevac iz akumulacije Stubo-Rovni na reci Jablanici kod Valjeva.

Kako je navedeno u dokumentaciji, izgradnja Kolubarskog regionalnog sistema vodosnabdevanja, odnosno deonice magistralnog cevovoda Valjevo-Lazarevac, direktno će se doprineti bržem razvoju Valjeva, Divčibara, Mionice, Ljiga, Uba, Lajkovca, Koceljeva i Lazarevca, u prvom redu u pogledu obezbeđenja nedostajućih količina kvalitetne pijaće vode.

“Prostornim planom obuhvaćen je ceo prostor regionalnog vodovoda, ukupne dužine od 128 kilometara. Tačnije, gradiće se glavni magistralni cevovod dužine oko 50 kilometara, od akumulacije Rovni do Lazarevca (od čega je već izvedeno 24 kilometra), kao i 4 kraka: Valjevo-Divčibare, Valjevo-Koceljeva, Divci-Mionica-Ljig i Slovac-Ub, ukupne dužine oko 78 kilometara”, piše eKapija.

Kolubarski regionalni sistem vodosnabdevanja omogućiće dugotrajno snabdevanje vodom naselja grada Valjeva (oko 1.000 L/s, uključujući i Divčibare), opštine Koceljeva (oko 30 L/s), opština Mionica i Ljig (95 L/s), opštine Lajkovac (oko 120 L/s), opštine Ub (oko 95 L/s) i beogradske opštine Lazarevac (oko 460 L/s), precizirano je Prostornim planom koji je koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, a koji se na ranom javnom uvidu nalazi do 3. Avgusta, prenosi eKapija.

Jedan komentar na “Prostorni plan regionalnog Kolubarskog sistema snabdevanja vodom na uvidu u Beogradu

  1. A ‘el bi moglo nekako da delić te vode dobije i selo Stubo, tu odmah na brdu iznad jezera? Već godinama imamo mrežu, ali bez vode. 🙁
    Samo pitam.

    2

    1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *