utorak, 28. maja 2024.

Protesna šetnja pod sloganom “Valjevo bez straha”

Objavljeno: 9. februara 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Skoro dva meseca od početka građanskih protesta u Srbiji, u Valjevo je sinoć održan prvom protestu “Jedan od pet miliona”, kada su građani pod parolom, “Valjevo bez straha” šetali ulicama u centru grada. Na Desankinom trgu Valjevcima su se obratili novinar Srđan Škoro iz Beograda, profesor u penziji Radovan Marjanović i profesorka Milica Janevska. Glavna poruka prvog protestnog skupa u Valjevu bio je zahtev za odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića. Pored toga zatraženo je rešavanje problema aerozagađenja, zbog čega je veliki broj protestanata šetao sa hirurškim maskama.

Profesor u penziji Radovan Marjanović je poručio građanima da, poput demonstranata 1968. godine budu “realni i traže nemoguće”, a to je, kako je rekao, “danas u Srbiji samo normalan život”.

„Da li je nerealno pogledati na tablu koja stoji ispred zgrade Radio Valjeva, a na njoj piše da je rok za adaptaciju bio 16.08.2017, ni počelo nije. Ispada da je nemoguće ne samo završiti adaptaciju nego skloniti i tablu. Ovih dana kako su počeli protesti svi pominju bolji život, bolja država, bolje društvo. Nama ne treba bolje, jer od ovoga što danas imamo sve je bolje. Nama treba dobro, ako ne dobro, onda makar normalno“, rekao je Marjanović.

Čestitajući Valjevcima što su se pridružili svim ostalim gradovima u protest protiv režima Aleksandra Vučića, Srđan Škoro je konstatovao da je “Srbija izbrisana sa spiska slobodnih zemalja sveta”, te da sada Narodna skupština “zaseda na ulicama Srbije”.

“U Valjevu je nastao Marš na Drinu, komponovao ga je Stanislav Binički. Sledeći put u zvuke tog marša mislim da bi bio red da kažemo jednom zauvek – marš Vučiću. Na to nas obavezuju Desanka, koja ‘stoji’ iza mene i tamo malo dalje od ovog mesta vojvoda Mišić, oni nas obavezuju da ne smemo više da ćutimo, da moramo da se bormo za slobodu jer druge nam nema. Ukoliko ne uspemo, crno nam se piše svima. Zato svi na ulice, svi na trgove, do pobede“, rekao je Škoro.

Profesorka Milica Janevska je poručila da je cilj okupljanja miran, demokratski način da građani iznesu svoj stav.

“Sve nas povezuje ista potreba, a to je da spasemo svoju držvu, jedini dom koji imamo i da ne dopustimo da nas plaše, svađaju i uče da se uzajamno mrzimo. Bilo kojoj vlasti građani moraju da pošalju jasnu poruku – koja granica ne može i ne sme da se pređe. Građani, narod, mi nismo roba koju po potrebi određene strukture mogu koristiti za sprovođenje isključivo sebičnih ličnih ciljeva” poručila je Janevska.

Među građanima koji su bili u protestnoj šetnji, između ostalih, bio je najbolji srpski kardiohirurg, nekadašnji direktor Instituta “Dedinje” dr Boško Đukanović, koji je dolazak na protest sugrađana najavio i putem društvenih mreža, kao i bivši gradonačelnik dr Jovan Tomić.

 

 

Jedan komentar na “Protesna šetnja pod sloganom “Valjevo bez straha”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *