utorak, 21. maja 2024.

Posle Kolubare počinje uređenje preostalog dela korita reke Obnice

Objavljeno: 11. februara 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Ovog proleća, pored  završetka radova na obnovi i rekonstrukciji rečnog korita Kolubare i gornjih tokova Jablanice i Obnice, trebalo bi da počnu radovu na sanaciji rečnog korita Obnice, na potezu od mosta na ulazu u valjevski zatvor do mosta u Paramentićima. Novac za te radove je obezbeđen zajmom Svetske banke, u okviru projekta zaštite objekata i infrastrukture od velikih voda. Tender za ovaj posao je raspisala Direkcija za vode, projekat je preduzeće „Srbijavode”, a grad Valjevo sprovodi eksproprijaciju zemljišta.

“ Na koritu Kolubare trenutno traju radovi na izgradnji novog korita reke od obilaznice do iznad ‘Austroterma’ i rekonstrukcija i sanacija znatnih oštećenja od bujičnih voda nastalih tokom poplave 2014. godine na desnoj obali ove reke, pored Keja Prvog ustanka. Radovi su dosta obimni i zahtevni, a izvođači radova koriste svaki momenat, ukoliko to vremenski uslovi dozvoljavaju, tako da se njihov završetak očekuje do početka proleća –izjavio je za nedeljnik “Napred” Žarko Kovač, član Gradskog veća, zadužen za koordinaciju i praćenje projekta sanacije i izgradnje korita Kolubare.

Prošle godine tokom leta uređeno je korito Kolubare sa kamenom podzidom pored teniskih terena i stadiona na Pećini u dužini od 300 metara, kao i čišćenje oko 250 metara mini akumulacije do sastava Obnice i Jablanice. Korito gornjeg toka Jablanice uređeno je u dužini od 1,2 kilometra, kao i 300 metara Obnice, do Lovačkog doma. Za uređenje i obnovu  korita Kolubare i sanaciju gornjih tokova Jablanice i Obnice, opredeljena je evropska donacija od 4,5 miliona evra. Radovi su ugovoreni za 2.975.000 evra sa konzorcijumom u čijem su sastavu francusko preduze}a SADE, „Hidrotehnika” iz Beograda i valjevska „Erozija”.

Razlika novca koja nije utrošena zbog povoljnije ponude izvođača, planirana je za radove na uređenju oko kilometar rečnog toka Obnice, od Lovačkog doma, pored naselja Veselinovići, do mosta kod Kazneno – popravnog zavoda za maloletnike.

Uređenje rečnog korita Kolubare

“Za ovu deonicu je urađen idejni projekat sa što manje zauzeća zemqišta u neposrednoj blizini kuća, koje su građene tako da su primaknute reci zbog čega će biti rađen specijalni sistem betonskog korita, sa širinom koja omogućava da voda brže protiče u delu gde su najčešće bile poplave”, kaže Kovač.

Pored toga, predstavnici Grada i  „Srbijavoda” su počeli pregovore i dogovore oko projekta zaštite od bujičnih voda Ljubostinje, u njenom gornjem toku, od mosta u Dušanovoj ka Rađevom selu, s obzirom da se radi o reci prvog reda, koja je u republičkoj nadležnosti. Grad je u ovoj budžetskoj godini predvideo sredstva za izradu projektne dokumentacije za deonicu od mosta u Ulici vojvode Mišića do mosta u Dušanovoj i duž Ulice Dimitrija Tucovića.

“Ovo je posao kojem pristupamo u etapama i radićemo ga u naredne tri godine. Po predlogu Instituta ‘Jaroslav Černi’, na gornjem delu reke u Rađevom selu bi se radila retenzija ili mini akumulacija, koja bi po potrebi zadržavala vodu i sprečavala plavljenje nizvodno kroz grad”, navodi Kovač.

Što se tiče reke Gradac, koja je u poslednjih nekoliko godina, iz nepoznatih razloga, „skinuta” sa spiska vodotokova prvog reda i prebačena u vodotokove drugog reda i u nadležnosti Grada, član Gradskog veća Žarko Kovač kaže da će lokalna vlast tražiti da se Gradac ponovo uvrsti u republički plan odbrane od poplava.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *