nedelja, 26. maja 2024.

Protest zaposlenih zbog nove direktorke Medicinske škole

Objavljeno: 17. januara 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Protest zaposlenih (arhiva), foto: Patak online
Protest zaposlenih (arhiva), foto: Patak online

VALJEVO- Zaposleni u Medicinskoj školi organizovali su protest zbog imenovanja Ane Ilić na mesto vršioca direktora te srednje škole. Rešenjem nadležnog ministra, razrešen je dužnosti dosadašnji direktor škole Aleksandar Maravić. Oni smatraju da su integritet, prava i dostojanstvo zaposlenih grubo povređeni.

U ime kolektiva govorila je Vesna Tomić, profesorka geografije i predsednica Sindikata Medicinske škole i predsednik valjevske organizacije Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije.

„Na konkurs za direktora prijavili su se dosadašnji direktor i profesor fizičkog vaspitanja, Aleksandar Maravić, višedecenijski član kolektiva naše škole, te profesorka biologije i hemije (kako stoji u njenoj dokumentaciji), Ana Ilić, zaposlena u školama u Valjevu i Ubu. Gospođa Ilić nikada nije bila zaposlena u našem kolektivu. Za neupućene, praksa da se na mesto direktora škole postavi neko ko nije deo njenog kolektiva izuzetno je retka. U skladu sa svim propisanim procedurama, Aleksandar Maravić je, tajnim glasanjem nastavničkog veća, dobio poverenje 78 svojih kolega, dok je gospođa Ilić dobila 7 glasova. Školski odbor potvrdio je takav izbor glasanjem 6 glasova na prema 3 u korist Aleksandra Maravića“, rekla je Tomić.

Kako je navela, nakon toga je usledila tužba Ane Ilić za navodnu diskriminaciju nje kao kandidata od strane školskog odbora.

„Ponovno je sazvan školski odbor jednoglasno je negirao (uključujući i članove školskog odbora koje delegira lokalna samouprava) takvu optužbu ocenjujući da diskriminacije gospođe Ilić kao kandidata nije bilo. I pored jasno izražene volje nastavničkog veća i odlučne većine zaposlenih koji su smatrali da je procedura ispoštovana i da će dotadašnji direktor zakonskim putem biti ponovno izabran, nadležni ministar je navedenom odlukom 4. januara ove godine Aleksandra Maravića razrešio dužnosti direktora. Sve je urađeno u toku zimskog raspusta, kada je većina zaposlenih bila odsutna, sa jasnom namerom da očekivano i opravdano negodovanje i protest zaposlenih bude zauzdan, a da se novom vršiocu dužnosti direktora omogući izvesno vreme da povuče niz poteza koji za cilj imaju konsolidaciju njene pozicije“, navela je Vesna Tomić.

Zaposleni se kažu da se ograđuju od svake političke konotacije, navodeći da njihov kolektiv ne može da ćuti na perfidan, podmukao i zlonameran čin kršenja njihove volje.

„To što se desilo u našoj školi nije postavljanje vršioca dužnosti direktora, već praktično uvođenje „prinudne uprave“. Flagrantno je prekršeno naše pravo da na nastavničkom veću i školskom odboru, u skladu sa svim zakonom propisanim procedurama, za direktora naše škole postavimo kandidata za koga smatramo da je u najboljem interesu naše škole. Nasuprot ustaljenoj praksi da direktora škole biraju sami članovi kolektiva, nama je određen vršilac dužnosti direktora koji nema podršku kolega sa kojima bi, sutra, trebalo da sarađuje“, navela je profesorka geografije Medicinske škole.

Nezadovoljni profesori su poručili da oni nisu na prodaju.

„Volimo našu školu, njene učenike, roditelje i zaposlene. Iz poštovanja prema njima, ali i u odbrani časti i dostojanstva svih prosvetnih radnika, ne možemo da ćutimo i nemo gledamo kako se lične ambicije i interesi zadovoljavaju na našu ili bilo čiju štetu. Ovo je odbrana ono malo integriteta i ponosa koji nam je ostao. Zahvalni smo roditeljima, učenicima i celokupnoj lokalnoj javnosti na podršci koju smo ovih dana dobili. Obećavamo im da ćemo čast i ime naše škole nastaviti da branimo, imajući uvek i pre svega u vidu interese svojih učenika i časne reputacije koju je naša škola sticala tokom decenija svog postojanja“, poručila je Vesna Tomić u ime zaposlenih Medicinske škole.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *