nedelja, 21. jula 2024.

Protiv sezonskog gripa vakcinisano oko 2.000 Valjevaca

Objavljeno: 2. novembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Dom zdravlja
Foto: Dom zdravlja

VALJEVO- Za mesec dana je protiv sezonskog gripa vakcinisano 1.972 Valjevaca, od toga 1.662 u centralnom objektu Doma zdravlja, a ostatak u gradskim i seoskim ambulantama.

Do uobičajene pojave gripa ima još dosta vremena i dovoljno vakcina, tako da će svi zainteresovani sugrađani moći na vreme da se zaštite, navedeno je u saopštenju za javnost Doma zdravlja.

Građani vakcinu protiv gripa mogu primiti radnim danima od 7 do 19 časova u prizemlju Doma zdravlja Valjevo, preko puta glavnog ulaza. Prethodno pacijent treba da dobije nalog za imunizaciju od svog izabranog lekara. Vakcine imaju i gradske i seoske ambulante, osim ambulante Novo Naselje koja je namenjena zbrinjavanju respiratornih infekcija.

Foto: Dom zdravlja

Za Dom zdravlja Valjevo u sezoni 2023/24. opredeljeno je 4.500 doza četvorovalentne vakcine „Influvak tetra“, koja štiti od dva tipa virusa A i dva tipa virusa B sezonskog gripa.

Vakcina je najefikasniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa. Preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno hroničnim bolesnicima i starijima od 65 godina, zdravstvenim radnicima i svima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih 6 do 12  meseci.

Vakcinu protiv sezonskog gripa ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, zatim osobe preosetljive na supstance sadržane u vakcini, alergične na kokošje jaje, meso i perje, kao i na gentamicin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *