sreda, 24. jula 2024.

Protiv sezonskog gripa vakcinisano skoro 3.800 Valjevaca

Objavljeno: 14. decembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Vakcinu protiv sezonskog gripa do sada je primilo 3.733 građana. Od toga je četvorovalentnu vakcinu, dozvoljenu i za starije od 65 godina, primio 3.241 sugrađanin, dok se za trovalentnu vakcinu instituta „Torlak“ opredelilo 492 ljudi.

Od ove količine u ambulanti Poćuta dato je 120, na Divčibarama 27, a preko stotinu u kućnim uslovima dala je Služba za kućno lečenje i negu Doma zdravlja Valjevo.

Iz valjevskog Doma zdravlja je saopšteno da ima dovoljno i trovalentnih i četvorovalentnih vakcina, virus gripa kod nas još uvek nije izolovan, tako da zainteresovani građani svakodnevno mogu da se jave u hol Centra za kulturu radi preventivne zaštite.

Imunizacija protiv gripa se sprovodi na vakcinalnom punktu u holu Centra za kulturu, radnima danima od 8 do 20, vikendom od 8 do 18 časova. Postoji vidno obeleženi ulaz za prijem vakcina protiv gripa, a prethodna prijava nije potrebna. Deca je primaju na odeljenju Pedijatrije u Domu zdravlja.

Vakcina protiv gripa preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno starijima od 65 godina i hroničnim bolesnicima, kao i onima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih 6 do 12  meseci.

Vakcinu ne mogu da prime osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, kao i osobe osetljive na kokošje jaja, meso i perje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *