subota, 20. aprila 2024.

Prve količine kupine po ceni od 80 do 100 dinara

Objavljeno: 10. jula 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Otkupna cena prvih količina kupine ovogodišnjeg roda čak četiri puta je veća nego prošle godine, pa se proizvođači ovog jagodičastog voća nadaju da će im kupina spasiti sezonu u kojoj je prinos maline, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, prepolovljen.

Prvi kilogrami kupine sorte „loh nes“ u valjevskom kraju otkupljuju se po ceni od 80 do 100 dinara, što je u odnosu na prošlogodišnju otkupnu cenu od 20 do 35 dinara za kilogram zavisno od kvaliteta ploda, gotovo pravi „bingo“! Reč je, međutim, o samom početku berbe ovog voća, a da li će kupina zadržati cenu koja je daleko više nego ranijih godina, zavisi od nekoliko faktora.

„Pre svega, od vremenskih prilika u narednom periodu, jer su prve količine kupine koja se sada otkupljuje po ceni od 80 do 100 dinara za kilogram, odličnog kvaliteta. Najavljena prognoza za ovu sedmicu je nešto svežije vreme, što pogoduje kupini koja inače mnogo bolje podnosi ekstremne uslove od maline. Ukolko ne dođe do nekih ekstremnih temperatura do kraja meseca, onih preko 35 stepeni Celzijusa, ili vremenskih nepogoda, kupina koja već ima odličan kvalitet i dobar rod, mogla bi da kompenzuje nedostatak i lošiji kvalitet maline. Koliko smo saznali u razgovoru sa hladnjačarima i otkupljivačima, sve količine kupine su izvezene pa bi trebalo očekivati da otkupna cena ostane dobra”, priča Jovan Milinković iz Poljoprivredne savetodavno stručne službe.

Na području valjevskih Stava, zbog toga s pažnjom prate vremenske prilike ove sedmice, do čijeg kraja treba da usledi berba.

“Svi kupinjaci su u dobrom stanju, rod je dobro poneo, tako da se u nju uzdamo za spas sezone jer je zbog vremenskih uslova rod maline prepolovljen. Posle 4-5 godina tokom kojih je otkupna cena bila sramotno niska, svi se nadamo da će kupina sada biti pošteno plaćena. Znamo da se rana sorta, čija je berba već počela, sada plaća 100 dinara za kilogram, uzimamo to sa rezervom jer je praksa da otkupljivači prvih nekoliko dana berbe ne izađu sa cenom, dok se svi tom u lancu do hladnjačara ne ukalkulišu. Ipak, nadamo se boljoj ceni”, kaže proizvođač Slobodan Petrović.

3 komentara na “Prve količine kupine po ceni od 80 do 100 dinara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *