subota, 20. jula 2024.

Prve maline se prodaju po 250 dinara

Objavljeno: 14. juna 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Na valjevsku “zelenu pijacu“ stigle su prve maline ovogodišnjeg roda. Prodaju se po 250 dinara za kilogram. Ovogodišnja sezone berbe u valjevskim i osečanskim selima startovaće u prvim danima naredne sedmice kada će i hladnjačari početi otkup. Živan Mirković, vlasnik hladnjače na Stavama očekuje da će ove sezone otkupiti između 300 i 400 tona “crvenog zlata“ za koje je već ugovorio dalji plasman. S obzirom na to kakva je godina, kaže da je to, ipak, zadovoljavajuća količina.

„Što se tiče cene, mislim da će se na početku berbe za konvencionalnu malinu plaćati 120 dinara za kilogram, dok će organska biti 170 dinara. Kvalitet ploda zavisiće od vremenskih uslova koji su u dosadašnjem periodu izuzetno smanjili prinos. Cena koju očekujem treba da bude pod uslovom da je plod kvalitetan, a ukoliko nastavi kiša kao prošle godine tu nema ni kvaliteta niti se može očekivati neka dobra cena“, kaže Mirković.

Zbog velike količine padavina, snega i grada procene govore da će rod u odnosu na neke bolje godine biti manji za čak 50 odsto.

„Ove godine ćemo imati možda najmanji rod malina za poslednjih tridesetak godina. Imamo dobrih malinjaka, ali veoma mali procenat od ukupnih površina nekih deset posto su  malinjaci kakvi bi trebalo da budu svi. U ostalim procenat sušenja se kreće od pet do pedeset odsto, a možda i više. Uzrok sušenja se još uvek ispituje, ali jedan od glavnih razloga je prošlogodišnja nebriga od strane proizvođača odnosno nije primenjena agrotehnika u berbi i posle nje“, kaže Jovan Milinković, savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi “Valjevo“ .

Za razliku od mnogih, Milovan Nikolić iz osečanskog sela Sirdije, ove godine sa površine od hektar i četrdeset ari  kaže da se nada prinosu od dva do dva i po vagona vilameta. Zadovoljan je, kaže, kako je rodila malina i pored toga što je bilo skoro 50 kišnih dana, ali je dodaje ispoštovana kompletna agrotehnika izuzev freziranja i kopanja. Trenutno je jedan je od najvećih proizvođača maline u Podgorini i po površini, ali i količini proizvedenog ploda.

„Struka je izračunala da proizvodnja jednog kilograma malina nas košta 140 dinara, što je. I šta sad očekivati po pitanju cene? Iz Udruženja malinara u Arilju su tražili da otkupna cena bude 170 dinara po kilogramu, a kod nas još uvek niko ne pominje koja će cena biti, pa čak ni prosečnu. Svake godine je isto, sezona krene, cena se ne zna, a robe je sve manje“, navodi Milovan.

„Kad bi cena bila 170 do 180 dinara onda bi i mi mogli nešto da zaradimo, jer moramo da platimo i radnike. Treba nam 20 berača skoro svaki dan, a dnevnica je 2.500 dinara uz obroke i prenoćište“, kaže Milovanova supruga Dragica.

Procenju se da se valjevsko malinogorje trenutno prostire na 1.600 hektara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *