Društvo

Psi lutalice u Rađevom selu desetkovali stada ovaca

VALJEVO – U nekoliko domaćinstava u Rađevom selu nadomak Valjeva, psi lutalice su desetkovali stada ovaca. Krvavi pokolj dogodio se tokom proteklih nekoliko dana, kada su psi svakodnevno upadali na seoska gazdinstva i napadali domaće životinje.

Meštani kažu da se povremeno dogodi da psi napadnu ovce i da ih zatim nema neko izvesno vreme, ali kako tvrde sada su psi krenuli od kuće do kuće i u samo pet domaćinstava stradalo je ili povređeno preko 20 ovaca i jagnjadi.

”Ranijih godina bilo je sporadičnih slučajeva napada pasa lutalica na domaće životinje, ali ne u ovom obimu. Sada su krenula dva psa, od kojih jedan šarplaninac i drugi slične veličine, i od kuće do kuće prave katastrofu. U pet domaćinstava ima preko 20 ovaca, koje nisu spašene i onih koje trenutno veterinari leče. Kod mene je jedna ovca povređena i veterinar je uspeo da je spase, ali za lečenje  smo dali 5.000 dinara. Zvali smo nadležne u azilu koji su nam rekli da će izaći na teren da pokušaju da reše problem sa ova dva psa. Psi inače ne mogu da se uhvate, jer od ljudi beže i kad vide čoveka ne prilaze ni na 100 metara”, kaže Aleksandar Krunić.

Zoran Krunić kaže da su psi njegovo stado napali usred dana i pored toga što se on nalazio u blizini voćnjaka u kom su bile ovce. Od šest ovaca ostalo je četiri, ali i među njima ima povređenih za koje još uvek nije sigurno da li će preživeti. Slučaj je prijavio komunalnoj inspekciji, koja je izašla na teren, napravila zapisnik i sada treba da proceni visinu nastale štete.

”Sve se dogodilo dok sam trimerom kosio travu. Posle nekoliko minuta, kada sam čuo lavež pasa imao sam šta i da vidim. Ne mogu da opišem, haos, krv svukuda … Životinje pocepane po voćnjaku leže. Jednu ovcu sam našao u jednoj zgradi gde se sakrila. U prvi mah sam pomislio da je ona dobro, ali kad sam video drugi deo tela bilo je jezivo, jer su creva ispala”, priča Zoran Krunić i dodaje da ga najviše pogađa što su psi lutalice više zaštićeni od domaćih životinja.

Inače šteta, za napade pasa lutalica na domaće životinje, vlasnicima se nadoknađuje iz gradske kase.

1 komentar na “Psi lutalice u Rađevom selu desetkovali stada ovaca

  1. Opstinski funkcioneri nemaju ovce pa ih to ne tangira, hoce u Evropu a psi lutalice im haraju podanike!
    India Pakistan su daleko uredjeniji od Valjevske opstine, nemaju pse lutalice a njihove krave ne ujedaju I ne mrcvare nemocne stanovnike I njihova blaga.

    1

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *