nedelja, 21. aprila 2024.

Psi lutalice u Rađevom selu desetkovali stada ovaca

Objavljeno: 2. juna 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – U nekoliko domaćinstava u Rađevom selu nadomak Valjeva, psi lutalice su desetkovali stada ovaca. Krvavi pokolj dogodio se tokom proteklih nekoliko dana, kada su psi svakodnevno upadali na seoska gazdinstva i napadali domaće životinje.

Meštani kažu da se povremeno dogodi da psi napadnu ovce i da ih zatim nema neko izvesno vreme, ali kako tvrde sada su psi krenuli od kuće do kuće i u samo pet domaćinstava stradalo je ili povređeno preko 20 ovaca i jagnjadi.

“Ranijih godina bilo je sporadičnih slučajeva napada pasa lutalica na domaće životinje, ali ne u ovom obimu. Sada su krenula dva psa, od kojih jedan šarplaninac i drugi slične veličine, i od kuće do kuće prave katastrofu. U pet domaćinstava ima preko 20 ovaca, koje nisu spašene i onih koje trenutno veterinari leče. Kod mene je jedna ovca povređena i veterinar je uspeo da je spase, ali za lečenje  smo dali 5.000 dinara. Zvali smo nadležne u azilu koji su nam rekli da će izaći na teren da pokušaju da reše problem sa ova dva psa. Psi inače ne mogu da se uhvate, jer od ljudi beže i kad vide čoveka ne prilaze ni na 100 metara“, kaže Aleksandar Krunić.

Zoran Krunić kaže da su psi njegovo stado napali usred dana i pored toga što se on nalazio u blizini voćnjaka u kom su bile ovce. Od šest ovaca ostalo je četiri, ali i među njima ima povređenih za koje još uvek nije sigurno da li će preživeti. Slučaj je prijavio komunalnoj inspekciji, koja je izašla na teren, napravila zapisnik i sada treba da proceni visinu nastale štete.

“Sve se dogodilo dok sam trimerom kosio travu. Posle nekoliko minuta, kada sam čuo lavež pasa imao sam šta i da vidim. Ne mogu da opišem, haos, krv svukuda … Životinje pocepane po voćnjaku leže. Jednu ovcu sam našao u jednoj zgradi gde se sakrila. U prvi mah sam pomislio da je ona dobro, ali kad sam video drugi deo tela bilo je jezivo, jer su creva ispala“, priča Zoran Krunić i dodaje da ga najviše pogađa što su psi lutalice više zaštićeni od domaćih životinja.

Inače šteta, za napade pasa lutalica na domaće životinje, vlasnicima se nadoknađuje iz gradske kase.

Jedan komentar na “Psi lutalice u Rađevom selu desetkovali stada ovaca

  1. Opstinski funkcioneri nemaju ovce pa ih to ne tangira, hoce u Evropu a psi lutalice im haraju podanike!
    India Pakistan su daleko uredjeniji od Valjevske opstine, nemaju pse lutalice a njihove krave ne ujedaju I ne mrcvare nemocne stanovnike I njihova blaga.

    1

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *