četvrtak, 25. jula 2024.

Radmila ima 102 godine i najstarija je žiteljka Valjeva

Objavljeno: 6. novembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Radmila Zarić
Radmila Zarić

VALJEVO- Radmila Zarić iz Valjeva ima pune 102 godine života i najstarija je žiteljka grada na Kolubari! O ovoj ženi, koja je poslednji put u bolnici bila pre pola veka, brine 82- ogodišnja ćerka Olga! Kaže da recept za dug života nema, ali navodi da je ceo život bila druželjubiva i da dan nije počinjala bez slanine i belog luka!

„Već tri meseca slabo se krećem i to je ono što mi najviše smeta. Da me noge ’slušaju’ već bih ja išla po komšiluku i ispijala kafe, mada više nemam ni jednu svoju drugaricu, jer su sve odavno umrle. Jedna drugarica je samo doživela 90 godina, ali odavno nije više među nama“,  kaže najstarija žiteljka valjevskog kraja.

Ova vremešna starica, koja je u julu napunila 102 i zagazila u 103. godinu životu priča da je ceo život radila, posao nije birala, od kupanja do ručnog rada.

„Rođena sam u lajkovačkom selu Pridvorica i po ličnoj karti imam pune 102 godine, ali moguće je da imam i više, jer su ranije decu kasnije prijavljivali. U mojoj familiji sam najdugovečnija, niko nije doživeo moje godine. Radila sam od malih nogu, prvo kod mojih roditelja, posle kad sam se udala, sa samo 17 godina. Nisam bežala ni od kopanja niti od bilo kog drugog težeg posla. Rad me je održavao u životu. Kasnije, kada sam ušla u neke starije godine, sve poslove oko kuće je preuzela moja ćerka Olga Tošić, a pomaže mi i ćerka Ružica Vidić, koja ima 80 godina“, priča Radmila.

Radmila sa ćerkom Olgom

Ova Valjevka, koja je skoro tri decenije udovica, kaže da pije samo dva leka i to za pritisak i srce, a u bolnici je poslednji put ležala pre 50 godina, kada je operisala slepo crevo.

„Uvek sam volela dobro da pojedem. Jedem sve i slano i slatko, ali veći deo života svako jutro sam jela beli luk i slaninu. Bez toga nisam mogla. Ne znam da li je beli luk doprineo mom dugom životu, ali sam ga obožavala. Međutim, u poslednje vreme mi smeta, pa ga izbegavam“, kaže ova vremešna baka.

Njena ćerka Olga kaže da baka Radmila nije zahtevna, jedino što se u poslednje vreme slabije kreće, međutim, i dalje ima dobar apetit i svaki dan jede tri puta dnevno.

„Voli sve da jede, a do skoro je najviše volela beli luk i slaninu. Ne znam šta je doprinelo njenoj dugovečnosti, jer niko u familiji nije doživeo tako duboku starost. Uvek je volela dobro da jede, volela je da pojede i masnu hranu, a slatkiše je obožavala. Ništa od onoga što lekari kažu da nije zdravo nije izbegavala“,  kaže Olga.

Baka Radmila, pored dve ćerke, ima troje unučića i šestoro praunučića.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *