utorak, 28. maja 2024.

Radovi na rečnom koritu Kolubare izvode se u tajnosti?

Objavljeno: 6. septembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Dugo najavljivani i više puta odlagani radovi na rekonstrukciji rečnog korita Kolubare, oštećenog u poplavama, su počeli još pre mesec dana, potvrdio je za portal Patak online direktor JP „Srbija vode“ Goran Puzović. On kaže da je izvođači radova, konzorcijum koji čine „Erozija“ iz Valjeva, beogradska „Hidrogradnja“ i francuska firma „ Suez“, pre mesec dana „uvedeni u posao“, da su u proteklom periodu obavljali pripremne radove, a prve građevinske mašine su početkom ove sedmice ušle u korito reke Kolubare.

Za ovaj posao je iz fondova Evropske unije obezbeđeno tri miliona evra, radovi bi trebalo da budu završeni do septembra 2019. godine, a planirana je izgradnja rečnog korita u dužini od oko četiri kilometra.

 

Radovi u tajnosti?

Iako su čelnici Valjeva u ranijem periodu više puta najavljivali i odlagali početak radova na rečnom koritu Kolubare, ovoga puta niko od njih se nije udostojio da javnost obavesti da su radovi konačno počeli. Ovi radovi su veoma važni, jer stručnjaci kažu da će po završteku uređenja rečnog korita Kolubare Valjevo biti potpuno bezbedan grad i da više neće moći da se ponovi scenario iz maja 2014. godine, kada su valjevski kraj imao veliku štetu zbog nezapamćenih poplava. Naročito čudi to da gradski čelnici sa građanima nisu hteli da podele informaciju o ovim radovima, jer se radi i najvrednijem i najvećem projektu koji se izvodi na području Valjeva.

Zvaničnu informaciju o početku radova nije poslalo ni JP „Srbija vode“, koje gazduje rečnim koritom gde se izvode radove, iako se radi o poslu vrednom više miliona evra! Kako nezvanično saznajemo, izvođaču radova, valjevskoj firmi „Erozija“, koja je dobila posao zajedno sa francuskom i beogradskom firmom, je zabranjenio davanje bilo kakvih informacija o radovima koji se izvode na rečnom koritu Kolubare. Nameće se utisak da se radovi izvode u „tajnosti“, a nejasni su i nepoznati razlozi zbog čega nije obelodanjeni da se već mesec dana radi na ovom važnom projektu za Valjevo i građane grada na Kolubari.

Milion i po evra za Obnicu i Jablanicu

Pored radova na rekontrukciji rečnog korita Kolubare, radiće se i regulacija rečnog korita Obnice, kao i uređenje rečnog korita Jablanice. Za te namene je iz fondova Evropske unije obezbeđeno milion i po evra. U toku je izrada projekta za regulaciju Obnice, kojim će biti obuhvaćen i deo oko valjevskog zatvora. Nakon toga biće izabran izvođač radova.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *