sreda, 6. decembra 2023.

Radovi u Kaleniću od polovine sledeće godine

Objavljeno: 27. decembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Radovi na izgradnji Regionalne deponije u Kaleniću trebalo bi da počnu polovinom naredne godine, a prema trenutnim najavamprve količine komunalnog otpada u Kalenić će biti dopremljene krajem 2020. godine. Kako bi se ove najave obistinile država je izdvojila 65 miliona dinara koji su namenjeni za izradu projekta revizije regionalnog plana upravljanja otpadom i tehničku kontrolu, kao i dobijanje građevinske dozvole.

Kako je rekao Zoran Petrović, direktora “Eko Tamnave”, ovo je veliki trenutak za ceo region jer će na ovaj način deset opština u regionu i grad Valjevo rešitivišegodišnji problem odlaganja komunalnog otpada.

“Do kraja ove godine biće raspisani tenderi za dobijanje građevinske dozvole i izradu projektarevizije regionalnog plana upravljanja otpadom i tehničku kontrolu. U januaru 2019. biće poznato ko je dobio posao na tenderu. Nakon toga sledi početak radovi koji se očekuju u drugoj polovini naredne godine. Ministarstvo zaštite životne sredine već je opredelilo oko 370 miliona dinara za projekte koji budu spremni za finansiranje odnosno oni koji budu imali građevinsku dozvolu. U ovom trenutku jedan od retkih a možda i jedini u Srbiji iz sfere komunalnog otpada smo mi odnosno  “Eko Tamnava“. Blizu smo toga d akomunalni otpad bude odlagan na jednom mestu, a to je deponija Kalenić’”, izjavio je  Petrović.

Kako je planirano prvi radovi obuhvatiće izgradnju pristupnih saobraćajnica kao i druge infrastrukturne radove na lokaciji buduće Regionalne deponije. Zatim slede pripremi radovi na objektima koji će se nalaziti u okviru deponije dok će u završnoj fazi biti izgrađeno telo deponije. Prema sadašnjim najavama sve lokalne samouprave koje su uključene u ovaj projekat komunalni otpad moćiće da dovoze u Kalenić od kraja 2020. godine.

U Regionalnu deponiju u Kalenićudovoziće se komunalni otpad iz jedanaest lokalnih samouprava koje pokrivaju područje od oko 4.000 kvadratnih kilometara sa 365.000 stanovnika. Ovde bi se na godišnjem nivou odlagalo 110.000 tona komunalnog otpada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *