ponedeljak, 20. maja 2024.

Rak grlića materice izlečiv ako se otkrije na vreme

Objavljeno: 24. januara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, koja se obeležava do 26. januara, javnosti se obratila dr Ivana Rakić, specijalista ginekologije Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Valjevo. Organizovani skrining na karcinom grlića materice Dom zdravlja Valjevo sprovodi od 2012. godine, kao jedan od 17 domova zdravlja u Srbiji uključenih u ovaj program Ministarstva zdravlja. To je organizovano i masovno pozivanje ciljane populacije, bez ikakve simptomatologije, sa ciljem da se proveri stanje. Karcinom grlića stopostotno je izlečiv ako se otkrije na vreme, ali uglavnom ne pokazuje simptome do završnog stadijuma. Zbog toga organizovani skrining i redovni ginekološki pregledi predstavljaju izuzetno značajan vid prevencije protiv opake bolesti.

„Dom zdravlja šalje pozive na kućnu adresu i za 2019. bilo je pozvano 4.300 žena od 1960. do 1968. godišta. Odazvale su se 843 žene, što je samo jedna petina. To je jako malo, ali je uobičajeni procenat i za prethodne godine. Normalan citološki nalaz imale su 793 žene, tipične spamozne ćelije neodređenog značaja imale su 44 žene, atipične žlezde neodređenog značaja imalo je pet žena, dok su blaže intraepitelne lezije (promene) imale četiri žene. To znači da 2019. u skriningu po pozivu nije otkriven nijedan karcinom, ali ih je bilo u redovnim ginekološkim pregledima. Papanikolau test i kolposkopski pregled su kratkotrajni i bezbolni. Sve promene na grliću materice nastaju godinama, tako da ima puno nade za izlečenje kada se dođe na vreme kod lekara. Obično je potrebno 8-10 godina od prve promene do nastanka karcinoma na grliću. U tom periodu preko 80 odsto slučajeva je izlečivo. Otkrije se promena neodređenog značaja, prati se i povoljno završava. Međutim, kod nas 95 odsto žena dođe kasno, tek kada dobiju prvi problem, a to je u obliku obilnog krvarenja ili neredovnog ciklusa. Zbog toga je velika smrtnost, a Srbija je druga u Evropi po broju umrlih od ove bolesti“, kaže dr Rakić.

Skriningom je obuhvaćeno 24.715 žena od 25 do 64 godine, a poziva se po nekoliko generacija u jednoj godini. U 2020. godini na redu su žene od 1970. do 1977. godišta. Dr Rakić je zamolila sugrađanke za strpljenje s obzirom da Ginekološka služba Doma zdravlja radi sa samo tri lekara, s tim što će se u toku godine situacija popraviti jer će još dva lekara stići sa specijalizacije.

„Karcinom grlića materice predstavlja veliki zdravstveni problem. Ovaj rak izaziva humani papiloma virus, kao najvažniji faktor rizika. Međutim, on ne može sam izazvati rak već su potrebni dodatni faktori kao što su: rano započete seksualne aktivnosti, često menjanje partnera, loši socio-ekonomski uslovi, hronične infekcije genitalnih organa, korišćenje nekih kontraceptivnih sredstava i konzumiranje duvana. Redovni ginekološki pregledi grlića materice treba da započnu prve godine od stupanja u seksualne odnose, najkasnije treće godine, a najčešće do 21 godine života. Svaka žena sa 15 godina i više u Srbiji ima pravo na besplatan pregled grlića. HPV virus je vrlo infektivan i velika je prokuženost u populaciji, otprilike je 80 odsto ljudi zaraženo u nekom kontaktu u toku života. Međutim, to uglavnom prođe neopaženo i ne znamo da smo zahvaćeni papiloma virusom. Ako je imunitet oslabljen i postoje navedeni dodatni faktori rizika, onda će se ispoljiti. Postoji preko 100 tipova, veoma je virulentan, ali nemaju svi podjednaki onkološki potencijal. Primarnu prevenciju predstavlja HPV vakcina koja je preporučena, trebalo bi da obuhvati decu od 9-12 godina oba pola, ali nije obavezna jer je jako skupa za naše uslove“, navodi dr Rakić.

Srbija zauzima neslavno drugo mesto po smrtnosti od ovog oboljenja, zbog čega je izuzetno bitno podizanje svesti o prevenciji raka grlića materice. Godišnje u Srbiji oboli oko 1.400 žena, od čega četvrtina umre.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *