subota, 20. jula 2024.

Raste broj dece obolele od virusne infekcije slične gripu

Objavljeno: 23. januara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U poslednjih sedam dana na pedijatriji valjevskog Doma zdravlja beleži se veliki rast broja dece obolele od virusne infekcije slične gripu, i školskog i predškolskog uzrasta. Više ih je školskog uzrasta s obzirom da u prethodnom periodu dosta dece nije pohađalo vrtić zbog varičela (ovčjih boginja) pa zbog izostanka iz kolektiva nisu zaraženi ovim virusom, ali se očekuje povećan broj i kod dece predškolskog uzrasta, kaže dr Valentina Marković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja.

„Najčešći simptomi su visoka temperatura, koja ide preko 39 stepeni pa i do 40 (traje tri-četiri dana, a nešto niža temperatura se može nastaviti do pet, pa čak i sedam dana), veća deca se žale na glavobolju, malaksalost, bolove u mišićima i zglobovima. Dosta ih ima i mučninu, mada većina nije povraćala. Radili smo i laboratorijske analize tamo gde smo smatrali da je neophodno, u kojima smo dobijali smanjen broj leukocita, što nam takođe potvrđuje virusnu infekciju. Preporučujemo roditeljima da budu strpljivi jer infekcija ne može da prođe za jedan dan. Naš savet je da prate svoje dete i ako je dobrog opšteg stanja, a to znači kada mu spadne temperatura da je aktivno, raspoloženo, zainteresovano za igru, lepo uzima obroke, onda mogu samo da im daju simptomatsku terapiju. To znači da im skidaju telesnu temperaturu antipireticima, koji ujedno smanjuju i bol, daju čajeve i druge tečnosti u granicama koje detetu prijaju, kao i voće i povrće. Ukoliko visoka temperatura traje, dete je neraspoloženo, otežano diše, počinje intenzivan kašalj, roditelj vidi da se dete neuobičajeno ponaša, to je znak da ga treba dovesti kod izabranog lekara na pregled“, kaže dr Marković.

Dr Valentina Marković

Ova virusna infekcija za sada se tretira kao oboljenje slično gripu, navodi se u saopštenju za javnost valjevskog Doma zdravlja. Do sada je zvanično potvrđen jedan slučaj gripa, kod dvogodišnje devojčice. Prognoza lekara je da će se viremija nastaviti u februaru, mada će raspust donekle ublažiti situaciju kod školske dece. Dr Valentina Marković kaže da često postoji pritisak roditelja da lekari prepišu antibiotike, ali da kod virusnih infekcija za tim nema potrebe.

„Kod virusnih infekcija korišćenje antibiotika može samo da pogorša osnovnu bolest, odnosno da dovede do komplikacija ili do rezistencije na antibiotik. Roditelji kažu: a šta ako se nešto iskomplikuje? Ne možemo unapred da lečimo nešto. Bitno je propratiti dete, a svaki će lekar reagovati ako se razvije bakterijska infekcija“, kaže načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja.

Lekari preporučuju da roditelji preventivno ne vode decu u igraonice, na rođendane, slave, u kafiće, uopšte u prostorije sa puno ljudi gde može doći do razmene virusa.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *