nedelja, 26. maja 2024.

Recept za dug život

Objavljeno: 22. aprila 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Kako doživeti stotu? To je pitanje na koje nije lako odgovoriti. Na putu da doživi stotu je Jordan Jeftović (97) iz mioničkog sela Krčmar, u podnožju Maljena. Iako ga samo tri godine dele od čitavog veka života, ovaj Krčmarac je vitalan, bez problema se kreće, a kod lekara ide samo dva puta godišnje. Volja za životom ovog vremešnog čoveka nije napustila, a iako mnogi sanjaju o životnom veku koji je on doživeo, kaže da je recept vrlo prost, a to je zaboraviti na nerviranje! „ Ja sam odavni doneo odluku da se ne nerviram! Život sam prihvatio onakav kakav je. Nerviranje samo donosi probleme, jer nervozan čovek ne može da donese promišljene odluke, a loše i utiče na zdravlje. Odavno ne postoji ni jedna stvar koja može da me iznervira“,  priča za Patakonline ovaj vremešni Krčmarac.

Jordan Jeftović je među najstarijim žiteljima Kolubarskog okruga, ali i Srbije. Penziju prima punih 28 godina, a udovac je ostao 2.000 godine. „ U 53. godini se zaposlio kao trgovac u seoskoj prodavnici, a pre toga sam se bavio poljoprivredom. U penziju sam otišao 1968. godine, a bez žene sam ostao pre 16 godina i ona je umrla u 80. godini“, kaže Jordan.

Ovaj Krčmarac priča da svako jutro popije šolju mleka, a uveče bez šolje jogurta ne ide u krevet. Što se tiče ručka, kaže da jede sve, ali je obavezno da za ručak bude neko kuvano jelo. Čika Jordan se ne žali se na zdravlje, kaže da su ga samo malo kolena „izdala“, dok je sve ostalo dobro. Dodaje da pije samo lekove za srce i holesterol, a kod lekara odlazi dva puta godišnje.  „ Kada vide koje sam godišnje, smeju se, kažu mi da imam rezultate kao mladić. Samo idem kod kardiologa na kontrolu, a kod lekara opšte prakse nisam bio 15 godina“, kaže Jordan.

Pored saveta da iz života treba izbaciti nerviranje, ovaj Krčmarac ističe da je veoma važno da čovek bude umeren u svemu. Kaže da su mu se sve životne želje ispunile, ali priznaje da sada ima samo jednu želju. „ Ja ne mogu nikako biti nezadovoljan životom. Imam iza sebe ćerku, dvoje unučića i četvoro praunučića. Praunuka ima 20 godina. I šta više mogu da želim od života kada mi je Bog dao sve što treba. Sada mi je jedina želja lepa smrt, da legnem u krevet, zaspim i da se ne probudim“, ispričao nam je Jordan Jeftović.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *