nedelja, 14. aprila 2024.

Registrovan prvi slučaj malih boginja

Objavljeno: 19. januara 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U Valjevu je registrovan prvi slučaj malih boginja. Obolela je četrdesettrogodišnja žena iz okoline Valjeva, a ovo je, od oktobra prošle godine, kada je po Srbiji počela da se širi epidemija malih boginja, prvi laboratorijski potvrđen slučaj morbila u Kolubarskom okrugu. Epidemiolog  Zavoda za javno zdravlje u Valjevu Biljana Rajković kaže da nisu zabeleženi drugi slučajevi oboljevanja od malih boginja, ali i ne isključuje mogućnost da u narednom perioda bude još zaraženih ovim virusom.

„Što se tiče prvog potvrđenog slučaja radi se o pacijentkinji koja radi u Beogradu i verovatno je tamo ostvarila kontakt sa obolelim. Žena nema dokumentaciju, ali misli da je vakcinisana ranije jednom dozom, što bi i odgovaralo njenom uzrastu. Ona je ambulantno lečena, jer ima lakšu kliničku sliku“, kaže Biljana Rajković.

Epidemiolozi kažu da se virus morbila lako i brzo širi i pet puta je opasniji od virusa gripa. Na području Kolubarskog okruga poslednji slučaj malih boginja pre ovoga je registrovan 2015. godine u Ljigu. U Zavodu za javno zdravlje kažu da je broj vakcinisanih protiv morbila bio veći u drugoj polovini 2017. godine u odnosu na prvih šest meseci prošle godine i dodaju da je sve više roditelja koji se odlučuje da vakciniše svoju decu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *