nedelja, 21. jula 2024.

Rehabilitacija gojazne dece u Čigoti

Objavljeno: 2. decembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Filijala u Valjevu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštila je da RFZO radi prevencije gojaznosti kod dece i komplikacija poput metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti, obezbeđuje rehabilitaciju u Specijalnoj bolnici Čigota kroz takozvani „Čigotica program“.

Kako je saopšteno, program „Čigotica” je veoma popularan i zahvaljujući timu koji čine pedijatar, endokrinolog, specijalista fizikalne medicine, psiholog, dijetetičar, medicinske sestre, fizioterapeuti i animatori omogućen je multidisciplinaran pristup i lečenje gojaznosti dece.

Planirane fizičke aktivnosti su vežbe u vodi, plivanje, dve šetnje do 60 minuta na stazama dugim od tri do sedam kilometara, vežbe oblikovanja, jačanja pojedinih mišićnih grupa bez rekvizita i sa rekvizitima u sali, kao i aktivnosti na sportskim terenima.

Rehabilitacija traje 21 dan, deca i adolescenti između 12 i 18 godine dva puta mogu biti upućeni na rehabilitaciju u različitim kalendarskim godinama.

Foto: Čigota

„Indikacija za upućivanje na rehabilitaciju dece u Čigoti je dijagnostifikovan indeks telesne mase veći od 95 percentila ili plus dve standardne devijacije za pol i uzrast. Deca se upućuju u  Čigotu na osnovu uputa izabranog pedijatra i saglasnosti lekarske komisije Filijale. Ovo je jedinstveni državni projekat u regionu koji ne podrazumeva samo lečenje gojaznosti već i svojevrsnu edukaciju o zdravom načinu života i menjanju navika. Apelujemo na roditelje da se blagovremeno obrate pedijatru svog deteta koji će proceniti neophodnost upućivanja u Čigotu i izdati odgovarajući izveštaj i uput“, navedeno je u saopštenju za javnost koje je potpisao vršilac dužnosti direktora Filijale u Valjevu Milan Vilotić.

Kako je saopšteno, svako treće dete u Srbiji ima višak kilograma. To je veoma zabrinjavajući podatak, s obzirom na  to da gojazna deca imaju povećan rizik za razvoj mnogih metaboličkih bolesti kao što je dijabetes, a gojaznost kod dece je značajan faktor rizika i za oboljevanje u odraslom dobu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *